вівторок, 26 березня 2013 21:04

Закон про референдум прийняли, бо "регіонали" зрозуміли, що не матимуть більшості у парламенті - експерт

Закон про референдум прийняли, бо "регіонали" зрозуміли, що не матимуть більшості у парламенті - експерт
Фото: pravosud.info

Закон про всеукраїнський референдум мали прийняти ще 2010 року, вважає директор Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

За його словами, у 2010-ому завдяки референдуму хотіли внести зміни до Конституції.

"Законопроект готувався за ініціативою Міністерства юстиції, - розповідає експерт. - Його внесли до парламенту ще 2010-го і розглядали дуже швидко. Тоді Януковичу заважала Конституція в редакції 2004-го. Шукали спосіб скасувати її і повернутися до зразка 1996 року. Законопроект містив норму, що на референдумі можна скасувати зміни до Конституції. У другому читанні, Верховна Рада вилучила цю норму з проекту."

Тоді увага влади до законопроекту про референдум різко впала, розповідає Коліушко.

"Тоді законопроект зняли з розгляду через півгодини після вилучення статті. Тільки 2012-го до нього повернулися. За результатами парламентських виборів "регіонали" зрозуміли, що не матимуть більшості у Верховній Раді. Через тиждень після перегонів закон прийняли ще старим складом депутатів. Крім того, прийняли його в редакції першого читання. Всі поправки, які були внесені під час другого читання, були проігноровані," - зазначив Ігор Коліушко.

Нагадаємо, закон "Про всеукраїнський референдум" Верховна Рада прийняла 6 листопада 2012 року. Президент підписав закон 27 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Закон про референдум прийняли, бо "регіонали" зрозуміли, що не матимуть більшості у парламенті - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі