четвер, 17 січня 2019 09:10

Влада намагається запустити розпродаж ринку землі не в інтересах українців - Полочанінов

Влада намагається запустити розпродаж ринку землі не в інтересах українців - Полочанінов
Глава політвиконкому "Основи" Володимир Полочанінов переконаний, що в перспективі ринок землі для України необхідний, проте лише при наявності для громадян України прозорих умов і передумов для участі в такому ринку. Фото: Укрінформ

Говорячи про перспективи ринку землі в Україні, некоректно питати, чи потрібен такий ринок чи ні. Питання полягає в тому, в якому вигляді найкраще для нашої країни ввести такий ринок, переконаний глава політвиконкому політичної партії "Основа" Володимир Полочанінов.

"Безумовно, сільське господарство - це один із драйверів економіки України, і такий ринок потрібен. Це один з перспективних напрямків у світовому масштабі, оскільки кількість населення збільшується, і потреба в продовольстві зростає. Іншими словами, питання про те, чи потрібен ринок землі, не стоїть на порядку денному. Потрібно розуміти інше - які оптимальні терміни для запуску такого ринку", - заявив Володимир Полочанінов в ефірі телеканалу "Наш", коментуючи необхідність запуску ринку землі в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для відкриття прозорого земельного ринку необхідно спочатку відновити довіру до влади - Ніколаєнко

За словами Полочанінова, сприятливих умов для запуску земельного ринку на даний момент в Україні немає. А спроба його запуску відбувається не в інтересах українського народу.

"Зараз в нашій країні немає фінансових інструментів, щоб перш за все громадяни України могли взяти участь в цьому ринку землі. У нас немає земельної іпотеки, немає доступних кредитів по 1,5-2 відсотка, як в розвинених країнах. Процентна ставка за кредитами в іноземній валюті становить близько 10 відсотків, а в національній - близько 20. При таких умовах середньостатистичний український фермер, або будь-який громадянин буде практично виключений з процесу участі в ринку землі. Іншими словами, влада намагається запустити не ринок землі, а її розпродаж. Причому розпродаж не для народу України", - пояснив політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тільки стрімке економічне зростання дасть українцям зарплати, як у Польщі та Словаччині - Тарута

Глава політвиконкому "Основи" переконаний, що в перспективі ринок землі для України необхідний, проте лише при наявності для громадян України прозорих умов і передумов для участі в такому ринку.

"Чи потрібен ринок землі України в перспективі? Так, безумовно, потрібен. Але, щоб його запустити, необхідно створити умови, щоб громадяни України змогли взяти участь в цьому як ті, чиїм надбанням ця земля є. У нинішніх же умовах, коли ми найбідніша країна в Європі, ринок землі видається нічим іншим, як розпродажем національного надбання", - резюмував Володимир Полочанінов.

У найближчі роки в Україні не потрібно піднімати питання про створення ринку землі, вважає народний депутат Сергій Тарута. "Нам потрібно 3-4 роки, щоб ринок землі став прозорим, у сільського населення були гроші для придбання, щоб землю не скупили олігархи і іноземці", - підкреслив політик.

Зараз ви читаєте новину «Влада намагається запустити розпродаж ринку землі не в інтересах українців - Полочанінов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі