четвер, 06 червня 2024 22:30

Висадка десанту у Нормандії: Європа взяла на озброєння досвід Другої світової

Висадка десанту у Нормандії: Європа взяла на озброєння досвід Другої світової
Президент Франції Емманюель Макрон та президент США Джо Байден на святкуванні 80-ї річниці висадки союзників у Нормандії. Фото: eastnews.ua

В урочистостях з нагоди 80-ліття висадки союзних військ у Нормандії у часи Другої світової, ще відомої як "День Д", постало головне питання поточного моменту: яких масштабів досягне теперішня війна. У тому, що агресор не відступить і його доведеться втихомирювати зброєю, ні у кого з гостей церемонії у Франції сумнівів не залишилося.

"Темні сили піднялися"

Президент США Джо Байден прибув до Франції ще 5 червня. 6 числа виголосив промову на скелях поблизу пляжів Нормандії, саме там, де колись союзницькі війська ступили на берег і відкрили ще один фронт у звільненні Європи від гітлерівців. Темні сили, котрі вирували 80 років тому, нікуди не зникли і знову постали, - заявив він.
"Українці воюють з величезною сміливістю, зазнають втрат, але ніколи не відступають. США та коаліція з понад 50 країн непорушно стоять з Україною. Ми не відступимо!" - заявив Байден.
Якщо, за його словами, "ми відступимо", Україна буде підкорена, а решті демократичному світу загрожуватиме авторитаризм.
Але країну-агресорку довела до сказу не промова Байдена, а його брифінг та інтерв'ю, а також - приїзд на церемонію президента України Володимира Зеленського.

"Рятівник людей"

Зеленського у Нормандії зустріли оваціями. Один з ветеранів висадки союзницьких військ 1944-го року навіть спробував поцілувати руку Володимиру Зеленському на знак вдячності за опір країні-агресорці, але той вчасно прибрав руку і обійняв ветерана.
Приїзд Зеленського лише підкреслив відсутність Володимира Путіна, хоча СРСР зіграв важливу роль у Другій світовій війні. Агресія в Україні кидає тінь на подію, зазначили джерела СNN: кілька світових лідерів у своїх промовах провели паралелі між агресією нацистської Німеччини та - Росії. Війна РФ в Україні є предметом інтенсивних консультацій у кулуарах урочистостей, підтвердив міністр оборони США Ллойд Остін.

"Непорядна людина"

Якщо Зеленського зустрічали як рятівника нації, то на адресу Путіна президент США сказав таке: "Я знав його протягом 40 років. Він непорядна людина. Він - диктатор. З усіх сил намагається утримати вкупі свою країну".

Тому, на думку Байдена, Україна може бити по російській території у відповідь на обстріли та по цілях, звідки ведеться вогонь, поблизу кордону. "Ми не дозволяємо завдавати ударів на 200 миль (углиб РФ), і не дозволяємо завдавати ударів по Москві, по Кремлю", - заявив він.

"Можемо повторити"

У Росії на таке зреагували болісно. Заява Байдена про підтримку ударів по території РФ поруч з кордоном, і при цьому неприйнятність атак на Москву є "цинічною та непристойною", зазначив заступник керівника МЗС РФ Михайло Галузін.
Але тепер уже союзники та Україна здатні сказати - "можемо повторити". Володимир Зеленський у відповідь на запитання журналістів, чи можлива висадка в Україні на аналогією з нормандською операцією, сказав: "Так, я сподіваюся".

Готовність до відсічі

Вочевидь, він має на те підстави і знає більше, ніж озвучує. До саміту НАТО, що запланований на липень 2024 року, готується угода України з Альянсом про розширення співробітництва у сфері оборонних технологій та обміну розвідувальними даними про ресурси РФ щодо радіоелектронної боротьби (РЕБ). Документ має бути підписаний до липня, наголосив помічник генерального секретаря НАТО.
Німеччина переглянула та ухвалила у новій редакції так звану "рамкову директиву про тотальну оборону", згідно з якою, у разі нападу Росії німецькі війська передислоковуються на східний фланг. У разі атаки повертається військова повинність усіх німецьких чоловіків з 18 років. Це відбулося на тлі дискусій між канцлером Олафом Шольцем, котрий заявив, що зробить усе можливе, щоби Німеччина не була втягнута у війну, та міністром оборони Борисом Пісторіусом, який вважає, що Росія нападе на країну-члена НАТО.

Угорщина їде "за мир"

Таке ж роздвоєння демонструє й Угорщина - активна країна ЄС та теж, як і Німеччина, членкиня НАТО. Прем'єр країни Віктор Орбан заявив, що Україна втягує у війну якомога більше країн, оскільки їй це вигідно, але Європа має розуміти - у разі застосування ядерної зброї США битимуть у відповідь не зі своєї території, а з території Євросоюзу. Відтак і Росія, за логікою Орбана, лупитиме теж по європейцях.
Натомість міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, який перебуває у російському Санкт-Петербурзі, заявив, що поїде на Глобальний саміт миру у Швейцарії. За його словами, він поважає миротворчі зусилля швейцарців та буде брати активну участь у всіх дискусіях, щоб домогтися миру.

Зараз ви читаєте новину «Висадка десанту у Нормандії: Європа взяла на озброєння досвід Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі