четвер, 29 червня 2023 22:14

Військовим стане простіше отримати статус учасника бойових дій

Військовим стане простіше отримати статус учасника бойових дій
Фото: legalaid.gov.ua

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9141, який спрощує процедуру оформлення ветеранського статусу.

Законопроєкт допомагає військовим обійти деякі бюрократичні процедури. Про це повідомила голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голову партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Статус учасника бойових дій: Рада змінила законодавство

"Військові частини не завжди надавали необхідні документи для отримання статусу УБД із дотриманням строків, передбачених в законодавстві. Аби уникнути залежності військовослужбовця від командира в питанні отримання чи не отримання статусу, і був ухвалений відповідний законопроєкт", – зазначила вона.

Відтепер органи соціального захисту за заявою військового або його представника повинні самостійно витребувати необхідні документи для надання пільги чи присвоєння статусу ветерана.

"Комісії та органи, які приймають рішення про надання статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім'ї загиблого, за заявою особи, яка подає документи, або її представника зобов'язані витребувати у відповідальних органів або осіб необхідні документи, що є підставою для надання статусу. Такий орган чи особа повинні надати відповідь на запит не пізніше ніж через 30 діб", – пояснила нардеп.

Учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань по захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з'єднань, об'єднань всіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і у мирний час.

Статус учасника бойових дій чітко визначається статтями 5 та 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Зараз ви читаєте новину «Військовим стане простіше отримати статус учасника бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі