субота, 09 листопада 2013 14:55

Верховна Рада стала придатком Адміністрації президента

Верховна Рада стала придатком Адміністрації президента

За рік, що минув після парламентських виборів Верховна Рада виконала лише своє одне призначення — прийняття бюджету, вважає керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко.

- Бюджет нинішнього року був прийнятий, тож курс гривні до долара до кінця року буде стабільним, - зазначає політолог. - Це важливо для багатьох громадян, значить, не буде ніяких збурень чи нездорового ажіотажу навколо стрибків валюти. Це практично увесь позитив від роботи нинішнього парламенту.

Мінусів набагато більше?

- По-перше, процес "тушкування" зупинити не вдалося. Через це значно зменшилася фракція "Батьківщини", лави якої покинули майже два десятки депутатів. Вони або приєдналися до провладної фракції, або голосують на користь "регіоналів".

По-друге, за рік роботи Верховна Рада стала повним придатком Адміністрації президента. Депутати нинішнього скликання стали пішаками в політичній грі Банкової. Вони покірно виконують волю президента Віктора Януковича. Були спроби вести свою гру з боку деяких нардепів, скажімо, того ж Ігоря Маркова, керівника партії "Родина". Але його грубо позбавили мандата і ув'язнили. Таким чином депутатам дали зрозуміти їхнє місце.

У підсумку парламент став повністю залежним і керованим, бо опозиція не спроможна на дієвий спротив і ефективну діяльність. Підтвердженням цього стали останні два дні, коли Верховна Рада фактично була паралізована. Влада тягнула з євроінтеграційними законами і вирішенням долі Юлії Тимошенко. А провладна більшість до останнього чекала відмашки з Банкової.

Отже, зміна виборчої системи з суто пропорційної на змішану для влади була виправданою?

- Безумовно. Завдяки цьому Партія регіонів має стійку більшість за підтримки комуністів та залежних від влади мажоритарників. А їх чимало, бо за допомогою адмінресурсу влада постаралася протягнути якомога більше своїх кандидатів, почасти спотворюючи народне волевиявлення. Дійшло до того, що у п'яти округах у опозиції нахабно відібрали перемоги. Незалежним кандидатам не лише не давали перемогти, а деяких навіть не реєстрували, як-от першого космонавта України Леоніда Каденюка. До того ж, іще до преведення виборів влада захопила ключові позиції — Центрвиборчком і суди.

Якби збереглася пропорційна система виборів, то "регіонали" були б зараз у парламенті в меншості, навіть в альянсі з комуністами.

Що вдалося парламентській опозиції?

- У цих умовах їй нічого не лишилося, як дрейфувати у фарватері влади. Провладна більшість фактично заблокувала її законодавчу діяльність. Тому опозиції не вдалося досягнути відміни пенсійної реформи, ухвалити поправку до Кримінального кодексу для полегшення долі Тимошенко та провести інші важливі законопроекти.

З найбільших досягнень опозиції є запровадження персонального голосування. У попередньому параламенті доходило до того, що чимало депутатів просто не ходили на роботу, за них голосували інші. Мені розповіли, що один нардеп, Герой України, відповідав за 10 чи 20 кнопок для голосування. Так йому ніколи було сходити до туалету. Нині є тільки поодинокі випадки, коли хтось голосує "за того хлопця". Навіть соратники Ріната Ахметова змушені ходити до парламенту.

По-друге, опозиція витримала нищівний коток влади, жодна із опозиційних фракцій не розсипалася. Тепер вони активно домагаються ухвалення законів для підписання угоди з Євросоюзом.

Як вплине на стосунки в опозиційному таборі заява Віталія Кличка про те, що він балотуватиметься у президенти?

- Поправкою до Податкового кодексу партія влади фактично виключила його з числа майбутніх кандидатів. Тому він став ще більшим прихильником єдності опозиційних сил. Бо у опозиції якраз з'являється шанс. Якщо Тимошенко відпустять на лікування в Німеччину і знімуть з неї судимість, вона стане потужним кандидатом у президенти.

Якщо підписання асоціації буде зірвано, то це додасть рейтингу опозиції, бо більшість українців підтримує євроінтеграцію. Партія влади втратить підтримку, оскільки покаже, що в останній момент чогось злякалася.

Як змінюватиметься ситуація в парламенті по мірі наближення до президентських виборів?

- Мажоритарники почнуть наближатися до того кандидата, який здатен створити найбільшу конкуренцію Януковичу. Депутат від УДАРу Павло Рябітін заявив, що ближче до виборів фракція складатиме сотню парламентаріїв. Але у зв'язку з "поправкою Кличка" рух у його бік призупинений. Тому зараз усі очікують, чи випустять Юлію Тимошенко. Якщо ж вона і далі сидітиме, то "Батьківщина" має визначитися з майбутнім кандидатом на президентські перегони. На цю роль продовжує претендувати Арсеній Яценюк. На лаві запасних знаходиться Сергій Соболев. Він був керівником опозиційного уряду в минулій каденції парламенту. Останнім часом партія делегує на усілякі ток-шоу. Таким чином його прагнуть розкрутити на випадок, якщо Яценюк виявиться непрохідним. Бо все більше з'являється думок, що він є лише "місцеблюстителем" Тимошенко. Вона може його і не підтримати як єдиного кандидата. Та й влада може вигадати щось проти нього, як от проти Кличка, щоб вибити із боротьби. Тому має бути запасна фігура.

"Регіонали" теж відслідковуватимуть президентські шанси. Якщо позиція Януковича буде міцною, то фракція Партії регіонів збільшиться. Їм не треба буде торгуватися з комуністами. Вони навіть спробувють створити конституційну більшість. Якщо ж шанси Януковича зменшаться, окремі депутати почнуть вести закулісні перемовини з майбутнім переможцем, потай підтримуватимуть його фінансово.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада стала придатком Адміністрації президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі