четвер, 27 жовтня 2022 15:11

В Україні хочуть штрафувати людей, які не носять світловідбивачі у темний час

В Україні хочуть штрафувати людей, які не носять світловідбивачі у темний час
Наразі в Кодексі України про адміністративні правопорушення відсутня норма, яка б передбачала адміністративну відповідальність за невиконання цього пункту ПДР. Фото: pixabay.com

В Україні хочуть запровадити штрафи для пішоходів, які не використовують світловідбивні елементи або одяг із такими елементами в темний час доби або в умовах недостатньої видимості.

Парламенту запропонували законопроєкт № 8155, зареєстрований нардепом від "Слуги народу" Володимиром Крейденком, передає Gazeta.ua.

"У 2020 році уряд вніс зміни до правил дорожнього руху, згідно з якими, в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи. Пішоходи нехтують дотриманням ПДР, що не сприяє попередженню та запобіганню дорожньо-транспортних пригод", ‒ зазначається в документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Будь помітним, засвітися": як світловідбивачі рятують життя пішоходам і не тільки

Водночас у Кодексі України про адміністративні правопорушення відсутня норма, яка б передбачала адміністративну відповідальність за невиконання цього пункту ПДР.

За статистикою, саме низька видимість пішоходів у темний час доби (особливо в осінньо-зимовий період) є однією з найпоширеніших в Україні причин ДТП із фатальними наслідками.

Пропонується, щоб пересування пішоходів проїжджою частиною доріг та узбіччями в темну пору доби або в умовах недостатньої видимості без використання світловідбивних елементів тягнуло за собою попередження або штраф у розмірі трьох неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян. Тобто Верховній Раді пропонують запровадити новий штраф у розмірі 51 грн.

Російські окупанти продовжують обстрілювати територію України з усіх можливих видів зброї. Зокрема, ворог завдає ударів і по об'єктам інфраструктури. Через ці удари українська влада вимушена вимикати вуличне освітлення – через аварії або з метою економії електроенергії.

Аби не наражати на небезпеку себе та водіїв у темний час доби, слід дотримуватися певних правил.

Пішохода, вдягнутого в темний одяг, водій побачить лише за 10 м, при чому, водію потрібно 2 секунди, щоб почати виконання маневру. При швидкості 60 км/год автомобіль проходить 16 м за секунду (32 м потрібні на реакцію водія), гальмування – 25 м, тобто мінімальна безпечна відстань для маневру – 57 м.

Зараз ви читаєте новину «В Україні хочуть штрафувати людей, які не носять світловідбивачі у темний час». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі