пʼятниця, 31 травня 2024 16:28

У парламенті зареєстрували законопроєкти про Військову поліцію і зміни до Кримінального кодексу

У парламенті зареєстрували законопроєкти про Військову поліцію і зміни до Кримінального кодексу
Серед ініціаторів законопроєкту - голова Комітету з питань правоохоронної діяльності. Фото: rbc.ua

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про Військову поліцію.

Про це повідомив сайт парламенту.

Серед ініціаторів законопроєкту - голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас.

"Метою законопроєкту є створення законодавчих підстав та правових засад діяльності Військової поліції як військового формування з правоохоронними функціями, що входить до складу сектору безпеки і оборони", - сказано у пояснювальній записці.

Передбачається, що основним завданням Військової поліції буде забезпечення правопорядку і військової дисципліни у Міністерстві оборони, Збройних силах України і Державній спеціальній службі транспорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що означає статус "у розшуку" в застосунку Резерв+ - пояснення Міноборони

Також у парламенті зареєстрували законопроєкт про зміні до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу і Кримінального процесуального кодексу щодо запровадження діяльності Військової поліції.

Передбачається, що Військова поліція здійснюватиме:

попередження, виявлення та припинення кримінальних та адміністративних правопорушень у Міноборони, ЗСУ і Державній спеціальній службі транспорту;

провадження у справах про адміністративні правопорушення, віднесені до компетенції Військової поліції;

оперативно-розшукову діяльність;

забезпечення правопорядку і військової дисципліни серед військовослужбовців, військовозобов'язаних і резервістів;

захист життя, здоров'я, прав і законних інтересів військовослужбовців, а також військовозобов'язаних та резервістів під час проходження ними зборів;

захист державного майна від протиправних посягань;

забезпечення виконання адміністративних стягнень і покарань за вчинення кримінального правопорушення щодо військовослужбовців.

Пропонується, що до структури Військової поліції входитимуть: центральний орган управління; територіальні органи управління (міжрегіональні, регіональні, місцеві); центри спеціального призначення; навчальні центри; дисциплінарні батальйони.

У квітні президент Володимир Зеленський підписав закон щодо зменшення граничного віку перебування призовників на військовому обліку з 27 до 25 років, який Верховна Рада ухвалила у травні 2023 року.

18 травня набув чинності закон про мобілізацію. До 16 липня усім військовозобов'язаним, призовникам та резервістам віком від 18 до 60 років необхідно оновити свої дані через застосунок Резерв+, у ЦНАПі чи в ТЦК, повідомило Міністерство оборони.

Зараз ви читаєте новину «У парламенті зареєстрували законопроєкти про Військову поліцію і зміни до Кримінального кодексу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі