понеділок, 07 березня 2022 12:17

Спецтема: Війна Росії проти України

В Гаазі почалися слухання про геноцид за позовом України проти РФ

В Гаазі почалися слухання про геноцид за позовом України проти РФ
Російська Федерація має негайно зупинити розпочаті 24 лютого військові дії на території України. Фото: facebook.com/UkraineMFA

7 березня у Міжнародному суді ООН розпочинаються слухання за позовом України проти Росії у справі щодо обвинувачень у геноциді.

Українська делегація представить у Гаазі правову позицію проти РФ, повідомило Міністерство закордонних справ.

"Українська дипломатія відстоює не лише свою свободу та незалежність, а й весь міжнародний правопорядок. Міжнародний суд ООН має стати на бік України та невідкладно призначити запобіжні заходи: наказати Російській Федерації негайно припинити бойові дії", - зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Сьогодні делегація України звертається до Міжнародного суду ООН з проханням призначити наступні заходи з метою припинення кровопролиття:

- Російська Федерація має негайно зупинити розпочаті 24 лютого воєнні дії на території України;

- Росія повинна невідкладно забезпечити, щоб будь-які військові та інші збройні підрозділи під її контролем чи впливом припинили участь у воєнних діях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада ООН схвалила розслідування злочинних дій РФ в Україні

У відомстві наголосили, що Росія маніпулює міжнародним правом і, зокрема, Конвенцією 1948 року Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього, яка є фундаментальним міжнародним договором у галузі захисту прав людини і використовувала її для збройної агресії проти України.

"Після Другої світової війни міжнародне співтовариство об'єдналося, щоб визнати два фундаментальні принципи: захист суверенних держав від агресії і захист людей від грубих порушень прав людини, зокрема, вчинення геноциду", - йдеться у повідомленні МЗС.

Прокурор Міжнародного кримінального суду у Гаазі Карім Хан розпочав розслідування воєнних злочинів Росії в Україні. Він просить усіх, хто має документальні свідоцтва про злочини, передавати йому інформацію на електронну пошту.

Зараз ви читаєте новину «В Гаазі почалися слухання про геноцид за позовом України проти РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі