пʼятниця, 24 травня 2024 07:54

США запровадять обмеження для Грузії на тлі скандального закону

США запровадять обмеження для Грузії на тлі скандального закону
США запроваджують обмеження проти Грузії. Фото: pixabay.com

Сполучені Штати Америки почнуть нову політику візових обмежень щодо Грузії через скандальний закон про "іноагентів".

Влада Грузії використовує репресії для придушення в країні інакомислення, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

"Сьогодні я також починаю всеосяжний перегляд двостороннього співробітництва між Сполученими Штатами і Грузією", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден хоче призначити Кенію головним союзником США поза НАТО

Держсекретар заявив, що під час перегляду відносин між двома країнами Вашингтон братиме до уваги дії Грузії під час ухвалення власних рішень.

"У міру того, як громадяни Грузії висловлювалися проти цього закону, ми бачили явні ознаки кампанії залякування і застосування насильства для придушення мирного інакомислення. Як "закон про національну безпеку", так і репресивна тактика, яка використовується для придушення правомірної незгоди, підривають грузинську демократію та основні свободи, на які має право грузинський народ. Це суперечить давно заявленій меті Грузії відображеній у її конституції - євроатлантичній інтеграції та стратегічному партнерству зі США", - наголосив держсекретар.

Біля парламенту Грузії 19 травня поновилися протести проти закону про "іноагентів".

15 квітня у парламенті Грузії почали обговорення суперечливого проєкту "Про прозорість іноземного впливу", який порівнюють з російським законом "про іноагентів". Згодом закон був ухвалений у першому читанні.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на скандальний закон про "іноагентів". Але грузинський парламент може подолати вето президента уже наступного тижня.

Грузинська влада вже намагалася схвалити цей проєкт навесні 2023 року, але змушена була відкликати його під тиском масштабних протестів і позиції Заходу.

Зараз ви читаєте новину «США запровадять обмеження для Грузії на тлі скандального закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі