понеділок, 11 березня 2024 13:38

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна хоче витіснити з ринку ЄС російську, а не польську аграрну продукцію

Україна хоче витіснити з ринку ЄС російську, а не польську аграрну продукцію
Уряди України та Польщі не ведуть переговорів щодо закриття кордону, оскільки це "самогубство". Фото: facebook.com/oleksandr.kubrakov

Україна прагне витіснити з ринку ЄС саме російську, а не польську аграрну продукцію.

Водночас українські виробники не становлять жодних загроз для польських аграріїв, заявив віцепрем'єр з відновлення - міністр з розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, передає "РБК-Україна".

"Польське суспільство стало жертвою пропаганди, яку підігрівали зокрема й окремі польські політики, розповідаючи своїм громадянам неправду про українську аграрну продукцію та перевізників. Вони грають на цій темі. І, на жаль, отримали підтримку у частини польського суспільства. Так працює пропаганда. Люди не розуміють або не знають подробиць, і вважають, що ми просто вже знищили їхніх фермерів, що наша аграрна продукція заполонила всі їхні ринки, і тепер їм немає місця. Це неправда", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна планує розвантажити пункти пропуску з Польщею

Кубраков підкреслив, що уряди України та Польщі не ведуть переговорів щодо закриття кордону, оскільки це "самогубство".

"Поляки імпортують аграрну продукцію з РФ без черг через територію Білорусі, про що свідчить офіційна статистика. Тоді як транзит українського експорту через територію Польщі зменшився втричі порівняно з 2022 роком. Ми з Варшавою говоримо про відкриття нових додаткових пунктів пропуску та про розблокування існуючих", - пояснив посадовець.

З 1 березня польські фермери частково блокують головну трасу на колишньому прикордонному пункті пропуску між Польщею та Литвою. Вони перевіряють вантажівки, посилаючись на побоювання, що частина українського зерна, імпортованого до Литви, повертається до Польщі. Литовських фермерів водночас більше турбує імпорт російського зерна, заявив голова Асоціації виробників зерна Литви Аушріс Мачіяускас на тлі часткової блокади фермерів на польсько-литовському кордоні.

Зараз ви читаєте новину «Україна хоче витіснити з ринку ЄС російську, а не польську аграрну продукцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі