пʼятниця, 24 травня 2024 13:33

Спецтема: Війна Росії проти України

Угорщина переосмислює статус членства в НАТО через Україну - Орбан

Угорщина переосмислює статус членства в НАТО через Україну - Орбан
Угорщина через Україну переосмислює статус членства в НАТО. Фото: eastnews.ua

Угорщина працює над переосмисленням статусу членства в НАТО, щоб дозволити їй потенційно уникнути участі у майбутніх операціях за межами Альянсу і посиленої підтримки України з боку НАТО.

Про це у традиційному п'ятничному інтерв'ю державному радіо заявив прем'єр Угорщини Віктор Орбан, цитує Bloomberg. Угорські військові посадовці і юристи вже розробляють нову концепцію, яка б відрізняла Угорщину від інших членів НАТО.

"Наші юристи і офіцери наполегливо працюють над тим, як Угорщина може зберегти своє членство в НАТО таким чином, щоб їй не довелося брати участь в діях НАТО за межами території Альянсу", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Болгарії зробив скандальну заяву про війну

Угорські війська нині роблять внесок у дві місії Альянсу за межами території НАТО - в Іраку і в Косові. Члени НАТО також мають можливість відмовитися від участі в будь-яких військових місіях, хоча якомога ширша участь завжди заохочується.

Заява Орбана пролунала на тлі розробки НАТО пакету підтримки для України, який представлять на саміті лідерів країн-членів у Вашингтоні в липні. Ці заходи включатимуть посилення ролі НАТО на оперативному рівні в координації поставок озброєнь і тренувань для українських сил.

"Угорщина віддана місії захисту членів Альянсу, якщо хтось із них зазнає нападу. Але Будапешт стурбований тим, що фінансування і постачання зброї Україні, яка не є членом НАТО, із часом поступиться місцем більшому військовому втручанню, можливо, навіть відправці військ", - переконаний одіозний політик.

Очільник уряду Угорщини також сказав, що його країна принципово не згодна з оцінкою деяких членів НАТО, що Росія вторгнеться на східний фланг після України.

"Нинішню війну слід розглядати як війну між двома слов'янськими країнами. Цю думку не поділяють в НАТО. Там створили робочі групи для вивчення потенційно розширеної ролі військового Альянсу у російсько-українській війні", - додав Орбан.

Угорщина, як член НАТО, бере участь у цих дискусіях, але фактично як "неучасник", який виступає проти надання Україні грошей і зброї. Надання Угорщині формальної відмови від її внеску означатиме нову концепцію членства в НАТО, сказав глава уряду Угорщини.

"Зараз склалася ситуація, коли ми нібито і там, і не там. Я не знаю, як довго це може тривати", - сказав Орбан.

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто наклав вето на рішення Ради Європи визнати та підтримати лише один мирний план для України - "формулу миру" президента Володимира Зеленського.

Угорський міністр нарікає на відсутність Росії в Раді Європи, зазначаючи, що РЄ могла б стати "чудовою платформою для розбудови миру, але після виключення росіян ця можливість була втрачена".

Зараз ви читаєте новину «Угорщина переосмислює статус членства в НАТО через Україну - Орбан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі