понеділок, 20 травня 2024 13:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Президент Болгарії зробив скандальну заяву про війну

Президент Болгарії зробив скандальну заяву про війну
Президент Болгарії Румен Радев пов'язав війну із замахом на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. Фото: eastnews.ua

Президент Болгарії Румен Радев назвав перемогу України над Росією неможливою.

Він заявив, що продовження війни є катастрофічним для всіх сторін, а також пов'язав війну із замахом на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, пише Euractiv.

"Кожен день, коли триває ця війна, є катастрофічним для України, Росії та всіх нас. Це неминуче впливає на всі сторони конфлікту. Це неминуче впливає на всі вибори - і в Європі, і в США, і скрізь у світі. На цих і наступних виборах ми будемо обирати між війною і миром. Кожен громадянин зобов'язаний це розуміти. Неприйнятно представляти продовження війни і неможливу перемогу над Росією як єдине можливе рішення", - сказав Радев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На межі життя та смерті" - Орбан прокоментував замах на Фіцо

Президент Болгарії зазначив, що вкрай небезпечно, щоб конфлікт між Росією і Україною розпалювався і в Європі, і щоб "голоси за мир зустрічалися пострілами".

"Спроба вбивства європейського прем'єра радикально налаштованим фанатиком через його підтримку миру свідчить про вкорінену нетерпимість до інакомислення та ненависті. Багато політиків, партій та ЗМІ зробили свій внесок у це, зображуючи кожен інший голос як проросійський, що є вкрай несправедливим і призводить до всіх цих негативних наслідків", - додав Радев.

Він закликав до політичних зусиль заради миру, а не до надання зброї.

"Якщо війна продовжиться, Україна стане демографічно спустошеною країною, з повністю зруйнованою інфраструктурою, промисловістю, виробництвом, і це матиме надзвичайно серйозні наслідки не тільки для України, але й для всієї Європи. Зі зброєю, без зброї - ми йдемо до однакового результату. Ми повинні це усвідомити. Різниця буде в тисячах людських жертв і зруйнованій країні, за відновлення якої нам доведеться заплатити. Це неминуче", - наголосив політик.

Президент Болгарії є рішучим противником надання військової допомоги Україні. Під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Софії в липні 2023 року Радев кілька разів згадав про російське вторгнення, використовуючи слово "конфлікт".

15 травня у Словаччині в Гандлові стріляли у Роберта Фіцо під час виїзного засідання уряду. Нападника затримали. Стрільцем виявився 71-річний уродженць словацького міста Левице, повідомили ЗМІ.

Прем'єр-міністр Словаччини отримав кілька вогнепальних поранень. З повідомлень ЗМІ, у Фіцо стріляв письменник зі Словаччини Юрай Цинтула.

Зараз ви читаєте новину «Президент Болгарії зробив скандальну заяву про війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі