четвер, 05 листопада 2020 09:36

У суддів КСУ перевірятимуть декларації

У суддів КСУ перевірятимуть декларації
Рішення КСУ означає, що НАЗК не зможе перевірити декларацію Володимира Зеленського. Фото: 24 канал

Конституційний суд України своїм рішенням про визнання неконституційним електронне декларування фактично заблокував діяльність Національного агентства з питань запобігання корупції, і тепер воно має право перевіряти лише суддів.

Про це сказав голова НАЗК Олександр Новіков в інтерв'ю для "DW".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відновлення е-декларування: у Раді підтримали законопроєкт Разумкова, Зеленського - не розглядали

Конвенція ООН проти корупції конкретно визначає, чим має займатися орган запобігання цьому явищу - контролем за декларуванням і перевірками декларацій, розповів Новіков.

"Рішенням КСУ ці функції НАЗК тепер заблоковані. Однак закон України про судоустрій і статус суддів окремо врегульовує те, що декларації суддів мають перевірятися раз на 5 років. І ми готуємо наказ про перевірки цих декларацій. Тобто позиція КСУ настільки непослідовна, що ми не можемо нікого перевіряти, крім суддів. Хоча вони ухвалювали це рішення, щоб ми не могли перевіряти їх".

Рішення Конституційного суду також означає, що НАЗК тепер не зможе перевірити декларації експрезидента Петра Порошенка і чинного глави держави Володимира Зеленського, наголосив голова НАЗК.

"Перевірили двох прем'єрів із трьох - Гончарука та Гройсмана, не встановили порушень. Мали закінчити перевірку чинного прем'єра та президентів. Але тепер не зможемо ні відносно Петра Порошенка, ні відносно Володимира Зеленського зробити це".

Новіков сподівається, що ситуацію з перевіркою декларацій чиновників виправлять.

"Ми впевнені, що законопроєкт президента може бути відповіддю на це питання. А також, звичайно, парламенту приймати рішення, в якій формі буде відновлено те, що зруйнували".

Інакше українці навіть не зможуть нікуди поскаржитися на корупцію, додав він.

Минулого тижня стало відомо, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за невірогідне декларування.

30 жовтня біля КСУ відбулася громадська акція "Відправимо суддів-зрадників до Ростова". Учасники акції протесту закидали двір КСУ фаєрами, презервативами і димовими шашками. Суддів, які ухвалювали скандальне рішення, вимагали відправити до російського Ростова.

Президент вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду.

2 листопада голова Верховної Ради Дмитро Разумков вніс альтернативний проєкт закону. Він запропонував повернути е-декларування в первісному вигляді, а потім у нормальному режимі міняти закон за 2 місяці.

4 листопада депутати від партій "Голос" і "Слуга народу" зареєстрували законопроєкт, який блокує роботу Конституційного суду України.

Зараз ви читаєте новину «У суддів КСУ перевірятимуть декларації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі