середа, 25 вересня 2013 11:40

У ПР вважають, що "довічні" судді стануть аполітичними

У ПР вважають, що "довічні" судді стануть аполітичними
Володимир Олійник. Фото: www.novostimira.com.ua

Законопроект №2522-а, запропонований президентом Віктором Януковичем, у результаті якого суддів можуть призначати пожиттєво, а генпрокурорів безстроково, дозволить максимально унеможливить політичний вплив на самих суддів та прокурорів.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua розповів юрист і нардеп від Партії регіонів Володимир Олійник.

"Це рішення відповідає Європейським стандартам. У жодній європейській країні немає такої практики, щоб одна гілка влади призначала суддів. Нові правила деполітизують судову владу і прокуратуру, дозволить отримати достатньо справедливі рішення. Максимально унеможливить політичний вплив та тиск на суддів. А то прийшли одні до влади міняємо прокурора, інші прийшли знову міняємо", - наголосив він.

"Навіщо призначати прокурорів через кожні 5-7 років? Порушив генпрокурор, є підстави, тоді звільнили. Такі зміни на руку всім – і громадянам, і владі. Вища рада юстиції даватиме оцінку і прийматиме рішення, кого призначати і звільняти з посади. Президент лише виконуватиме церемоніальну участь, тобто підписуватиме рішення від імені держави. Президенту буде заборонено накладати вето на рішення, або повертати його назад", - розповів нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європейці не розуміють, що у нас суд - це знаряддя рейдерства — адвокат

Нагадаємо, вчора стало відомо, що Конституційний суд визначив всі положення законопроекту №2522-а , який запропонував президент Віктор Янукович. У проекті закону пропонується скасувати 5-річний термін призначення суддів загальної юрисдикції судів і дозволити їх призначати безстроково.

Також виключити з Конституції положення про термін повноважень генпрокурора. Призначатиме і звільнятиме суддів президент за поданням Вищої ради юстиції. До складу Вищої ради юстиції за посадою увійдуть голова Конституційного суду, голова Верховного суду, голова Ради суддів України та генпрокурор. При цьому генеральний прокурор не братиме участі в голосуваннях при прийнятті рішень.

Зараз ви читаєте новину «У ПР вважають, що "довічні" судді стануть аполітичними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі