субота, 22 лютого 2020 13:13

У Нових Санжарах була спецоперація Москви - експерт

У Нових Санжарах пройшла спецоперація Кремля, вважає військово-політичний експерт Олександр Коваленко. Таку думку висловив у колонці на сайті "Інформаційного спротиву".

"Фактично, ми стали свідками повномасштабної спецоперації, організованої російською стороною із залученням "п'ятої колони" й агентури впливу в Україні, - пише Коваленко. - Ці дії були синхронізовані з ФСБ і ГРУ, оскільки поширення сюжетів, фото, відео та коментарів у соціальних мережах було колосально масштабним. Задіяли не тільки заготовлених тролів і популярні пабліки, а й армії ботів".

Автор: radiosvoboda.org
  У селищі Нові Санжари на Полтавщині відбулись сутички через заселення в  тамтешній медичний центр Національної гвардії  евакуйованих з Китаю українців
У селищі Нові Санжари на Полтавщині відбулись сутички через заселення в тамтешній медичний центр Національної гвардії евакуйованих з Китаю українців

За словами експерта, ситуація в Нових Санжарах стала надбанням міжнародної преси.

"Одна справа, коли тему носять в зубах проросійські і російські ЗМІ, додаючи в неї похмурих фарб, а зовсім інша - коли на неї звертають увагу The Washington Post, "Голос Америки", NBC News, Reuters, CNN, Fox News", - наголошує він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові Санжари. Зеленський каже про політичне замовлення

Однією з цілей цієї операції, на думку Коваленка, було перебити неприємну для Кремля повістку 20 лютого: річниця Майдану, початок окупації Криму, Генасамблея ООН. І сформувати негативну картинку про українців - як варварів на міжнародній арені в порівнянні з тією ж Росією, де весь день розповідали, як вони успішно завершили евакуацію і карантин.

Додатково хотіли ще більше дискредитувати владу і кинути пробний камінь щодо подальшого розхитування соціально-політичної та громадської обстановки із застосуванням сили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналіст показав тітушок, які напали на автобуси в Нових Санжарах

Протести у Франції "жовтих жилетів" почалися з мирних протестів фермерів і комунальних служб проти підвищення цін на паливо. Але швидко перетворилися на погроми і розбої з антиурядовими гаслами, завдяки впровадженню в протестний рух радикальних груп від політичної сили "Національне об'єднання" Марін Ле Пен – яка годується з рук Кремля.

Схема дуже схожа. Масштабне медійне висвітлення подій російськими ЗМІ, мало місце, і в Нових Санжарах. Поширення потрібних наративів в кіберпросторі шляхом задіяння армії ботів. І, звичайно ж, "п'ята колона", пише експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Іде інформаційна війна. Провокації продовжаться" - прем'єр про Нові Санжари

"У той час, як уся країна засуджувала жителів Нових Санжар, купка дійових осіб продовжувала накручувати ситуацію, а під кінець - закидала камінням автобуси. Сумніваюся, що середньостатистична домогосподарка, навіть з промитими мізками, почне кидатися камінням в автобус з людьми. А ось хто це зробив - прекрасно знав, що від нього вимагається. Не здивуюся, якщо незабаром дізнаємося і про істотну фінансову мотивацію особливо завзятих протестувальників із Нових Санжар. Але все це буде після і, на жаль, з меншим інформаційними резонансом. Шок-контент завжди більш привабливий для мас, ніж правда", - вважає Олександр Коваленко.

У селищі Нові Санжари на Полтавщині відбулись сутички через заселення в тамтешній медичний центр Національної гвардії евакуйованих з Китаю українців. Місцеві спершу перекрили всі в'їзди до райцентру. Потім агресивно налаштовані громадяни кидали в автобуси і в поліцейських камінням. В одному з автобусів, які везли евакуйованих з Уханю громадян в медсанаторій Нових Санжар, була 8-річна дитина. Поліція затримала 24 протестувальників. Правоохоронці будуть цілодобово посилено патрулюватимуть райцентр, там зосереджений резерв для реагування на ситуацію.

ООН засудила напади на евакуйованих у Нових Санжарах на Полтавщині. Закликала уряд вжити заходів безпеки для всіх, кого це стосувалося, повідомили у представництві ООН в Україні.

Зараз ви читаєте новину «У Нових Санжарах була спецоперація Москви - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі