субота, 05 жовтня 2024 20:43

Новий генсек НАТО і Білий дім розходяться на думці про допомогу Україні

Новий генсек НАТО і Білий дім розходяться на думці про допомогу Україні
Марк Рютте наполягає, що Україні задля самозахисту треба дозволити бити вглиб Росії. Фото: gettyimages.com

Неочікуваний візит до України генсека НАТО Марка Рютте спричинив резонанс у США. Заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх заявила, що НАТО не буде збивати російські ракети і БПЛА над територією України.

Коментуючи той факт, що Альянс робить це для Ізраїля, Сінгх звернула увагу на те, що Київ успішно використовує ППО. Збивати ракети над Україною "стало б втягненням США у війну". Речниця міноборони наголосила, що Джо Байден зобов'язався не входити на територію України, але США підтримуватимуть зусилля українців у боротьбі за свою землю.

Нагадаємо, Рютте у Києві заявив, що зняття заборони на "далекобійку" для України необхідне для самозахисту, бо Росія перейшла "червону лінію". Генсек НАТО при цьому конкретизував, що вирішуватиме це буде не Альянс в цілому, а кожен із союзників, хто постачає зброю Україні.

Для Вашингтона цей візит, можливо, був очікуваним, але подібні заяви для Білому дому стали несподіванкою.

Рютте вболіває за Україну

Схоже, в України з'явився сильний лобіст, вважає політолог-міжнародник Максим Несвітайлов. На його думку, в Києві Рютте висловлювався сміливіше й конкретніше, ніж попередник. "Він заявив про те, що Україна повинна мати таку можливість (бити вглиб території Росії, - Gazeta.ua) і незабаром буде обговорення цього питання" - звернув увагу експерт.

З огляду на перспективу масштабування конфлікту на Близькому Сході Білий дім насторожено сприйняв рішучі висловлювання Рютте. Тому за словами заступниці речника Пентагону, Ллойд Остін зателефонував міністру оборони України Рустему Умєрову. Формально вони обговорили ситуацію на фронті й потреби ЗСУ.

Але цього виявилося недостатньо: наш міністр закордонних справ Андрій Сибіга поговорив з держсекретарем США Ентоні Блінкеном. За підсумками, анонсував "історичні рішення".

Вирішують чи збивати

Скоординували подальші кроки, котрі наблизять нашу перемогу, - пояснив Андрій Сибіга, проаналізували візит президента Зеленського до США. Чи могла викликати переполох рішучість Рютте у Києві?

Напередодні візиту Рютте до Києва, 2 жовтня, із ним говорив той же Блінкен, причому якраз по темі підтримки України з боку США і НАТО. Тому або нині Білий дім уточнює деталі перед справді історичними рішеннями, або він не був готовий до того, що озвучив генсек НАТО у столиці України.

На думку Максима Несвітайлова, ці та інші інтенсивні консультації можуть мати наслідком позитивні новини щодо збиття ворожих ракет і дронів над територією України, котрі будуть озвучені на "Рамштайні" 12 жовтня. "Імовірно, всередині Альянсу триває підготовка до цього", - переконаний він.

Визначення посередника?

Є ще деталь: 2 жовтня Ентоні Блінкен зустрічався з міністром закордонних справ Індії Субраманьямом Джайшанкаром і назвав відносини двох країн "небаченими раніше". Вони обговорювали війну в Україні. Також Джайшанкар мав перемовини з радником президента США по нацбезпеці Джейком Салліваном, котрі оцінив як продуктивні. Того ж дня в етері одного з американських телеканалів Джайшанкар заявив, що Індія продовжує комунікацію між країнами-сторонами конфлікту, й натякнув на можливі зрушення. З огляду на візит Нарендри Моді до Києва і на спілкування української та індійської делегацій на Генасамблеї ООН у США, індійська сторона має на увазі варіант, котрий поки не озвучує. Цікаво, що Субраманьям Джайшанкар не заперечував слова ведучого про можливі зміни у перебігу війни.

Хвиля звільнень

Залишається запитання: чи дотична до того чутка про близьке звільнення низки посадовців у "силовому" блоці: міноборони Рустема Умєрова, голови ГУР МО Кирила Буданова й головкома ЗСУ Олександра Сирського. За даними "Forbes-Україна", такою може бути розплата за Вугледар та інші невдачі на фронті.

Такі ротації, безумовно, мають бути у координації з нашими партнерами. Напередодні публікації про можливі відставки президент Володимир Зеленський особисто зустрівся з Кирилом Будановим. Вони обговорили наміри російських військ до кінця поточного року, як їх бачить розвідка. Того ж дня президент заслухав Умєрова і Сирського по підготовці до "Рамштайну". Про кадрові рішення - ані пари з вуст, хоча, повертаючись із США, Зеленський згадував про це.

Контрольований витік

Про відставку Сирського писав у своєму пабліку народний депутат Олексій Гончаренко. Цікаво, що на захист Буданова стали фанати кількох футбольних клубів та родини "азовців".

Політолог Олег Саакян упевнений, що їх не звільнять. Водночас він вважає, що диму без вогню не буває, оскільки чутки "цілком можливо, були кампанією по зниженню їх політичних амбіцій і можливостей. Зробили маленькі землетруси під стільцями, на яких вони сидять, і продемонстрували, що у будь-який момент вони можуть бути зняті". Експерт звернув увагу на кадрові чистки у Міноборони: спочатку руками Умєрова - людей Буданова, згодом і людей самого Умєрова.

"Продемостновано, що висновки зроблені. Логіка процесу свідчить, що, скоріш, ми маємо справу з груповою динамікою всередині владної команди, з певними підкилимними іграми, ніж із дійсно підготовленими кадровими рішеннями", - вважає він.

Витоком інформації з боку стратегічних партнерів України вважає шум навколо можливих відставок військовий експерт і співголова громадської ініціативи "Права справа" Дмитро Снєгірьов. За його словами, партнери дали зрозуміти Києву, що для них відставки несподіванкою не стануть, але застерігають президента Зеленського від цих рішень.

Першого жовтня на засіданні парламентського оборонного комітету Рустем Умєров на запитання про відставку Кирила Буданова відповів, що на сьогодні це питання не обговорюється. Секретар комітету Роман Костенко допускає відставки, мотивуючи тим, що в Офісі президента непрості стосунки з усіма, хто має авторитет або впізнаваність.

Зараз ви читаєте новину «Новий генсек НАТО і Білий дім розходяться на думці про допомогу Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі