понеділок, 01 червня 2009 10:46

У БЮТ пересварилися через юридичний з"їзд

У БЮТ пересварилися через юридичний з"їзд

Заступник глави фракції Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ) Олена Шустік (представник Української соціал-демократичної партії, яка входить у фракцію БЮТ) і партія, яку вона представляє, не зійшлися в думках з колегою за парламентською фракцією Андрієм Портновим.

УСДП вважає нелегітимним Всеукраїнський з"їзд представників юридичних вищих навчальних закладів і наукових установ, який пройшов в суботу і який обрав членами Вищої ради юстиції (ВСЮ) народних депутатів Сергія Ківалова (Партія регіонів), Портнова (БЮТ) і главу Центрвиборчкому Володимира Шаповала.

Разом з тим колега Шустік по партії Портнов заявляє, що фракція "не уповноважувала нікого з депутатів робити такі заяви".

За день до проведення з"їзду, 29 травня, прес-служба УСДП розповсюдила заяву заступника голови комітету з питань правосуддя, заступника глави фракції БЮТ Шустік, в якому суботній з"їзд був названий нелегітимним.

"Відзначу, що ці збори не є легітимними, оскільки Рада юридичних вузів і наукових установ не наділена повноваженнями організовувати і проводити з"їзд такого роду, - говориться у заяві Шустік. - Головна мета цього з"їзду - зірвати Всеукраїнський з"їзд представників юридичних вузів і наукових установ, підготовку до проведення якого здійснює Міністерство освіти і науки. Під його егідою завжди проводилися з"їзди, що комплектують ВСЮ". Такий з"їзд, згідно з указом N241 Міністра освіти і науки Івана Вакарчука, повинен відбутися з 20 серпня по 1 вересня цього року.

Разом з тим, за словами соратника Шустік по фракції Портнова, "фракція не уповноважувала нікого з депутатів робити такі заяви". "І я прошу політиків не втручатися в діяльність наукових установ", - сказав виданню Портнов.

Суперечка за право скликати і проводити з"їзд представників юридичних вузів і наукових установ триває давно. Ківалов відзначив, що ще в 2006 році Печерський райсуд Києва заборонив Міносвіти проводити такого роду заходи. Це ж рішення підтвердив в 2007 році Апеляційний суд Києва, а в 2008 році - Вищий адміністративний суд.

"Коли кілька років тому ми вирішили проводити з"їзд представників юридичних вузів, Міністрові освіти раптом прийшло в голову призначити свій з"їзд, але жодне Міністерство не має права керувати громадськими організаціями", - переконаний Ківалов.

В УСДП виданню підтвердили, що заява пані Шустік була узгоджена з партією. "Якщо ви подивитеся на юридичні документи, то, безумовно, пан Ківалов не мав права збирати так званий з"їзд так званих учених, - сказав виданню глава УСДП, заступник Міністра юстиції Євген Корнійчук. - Він зробив це під себе, для того, щоб проштовхнути у ВСЮ підконтрольних йому людей. Ківалов може що завгодно забороняти судами, створювати різніміждусобойчики, але у нас є Міністерство освіти і науки, позиція якого проігнорована повністю".

Нагадаємо, минулої суботи відбувся з"їзд представників юридичних вузів. За його квотою народні депутати Ківалов (Партії регіонів), Портнов (БЮТ) і глава Центральної виборчої комісії Шаповал були обрані членами Вищої ради юстиції, повідомляє Ліга.

Зараз ви читаєте новину «У БЮТ пересварилися через юридичний з"їзд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі