субота, 11 червня 2022 05:10

"Слуга" з шубою за мільйон гривень і ОПЗЖшник з російським паспортом: хто з нардепів бере гроші з бюджету на житло

З початку цього року держава витратила на компенсацію житла в столиці для народних депутатів майже 7,2 млн грн. Компенсацією за цей час скористалися 141 депутат.

Про це повідомили "Чесно".

У середньому на житло одного нардепа в місяць держава витрачає майже три мінімальні зарплати - близько 20 тис. грн.

 

Якщо у січні-березні 126 нардепів отримали загалом компенсації на понад 2,5 млн грн, то у квітні 121 майже вдвічі більше - на понад 4,6 млн . Частина депутатів отримали компенсацію також і за попередні місяці.

 

Найбільшу кількість компенсації за житло для своїх нардепів і, відповідно, найбільшу частку від загальної суми (майже 75%) отримала фракція "Слуги народу".

Це можна пояснити найбільшою кількістю депутатів у фракції і найбільшим відсотком у ній мажоритарників, які потенційно не мають житла у столиці. Але водночас відсоток депутатів з інших фракцій та груп, які отримали компенсацію, значно менший, як і загальні суми коштів компенсації.

Середня сума компенсації за житло на місяць становить близько 20 тис. Деякі депутати одержували відшкодування лише за січень-лютий, інші - за усі чотири перші місяці цього року.

 

Загалом правом компенсації переважно користуються мажоритарники. Це логічно, адже більшість мажоритарників - представники регіонів, які не мають житла у столиці (але це не завжди так).

Від початку 2022-го 97 мажоритарників отримали компенсацію за житло, зі списочників кошти отримали лише 44 обранці.

 

Крім того, від початку повномасштабної війни Росії проти України 71 депутат продовжував отримувати компенсацію за житло.

43 нардепи отримали компенсації за всі чотири перші місяці 2022-го - 34 нардепи зі "Слуги народу"; по одному з фракції "Батьківщина", "Голос", групи "Партія "За майбутнє" і позафракційний; двоє з групи "Довіра"; троє з "Європейської солідарності".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Льоша - вільна каса" - журналісти дізналися деталі про "слугу"-колаборанта

Значна частина нардепів, які отримують компенсацію за житло з бюджету, до проходження в парламент мали власний бізнес і є далеко небідними громадянами.

Наприклад, четверо нардепів, які на початку роботи Верховної Ради дев'ятого скликання повідомляли НАЗК про передачу своїх корпоративних прав і бізнесактивів в управління іншим особам, також отримують компенсацію за житло у Києві.

Зокрема це троє нардепів від "СН" - Ігор Васильковський, Олександр Ковальчук і Олександр Салійчук, а також колишній колега по фракції, а тепер нардеп-втікач Євгеній Шевченко.

Так одеський мажоритарник Васильковський, який у фракції передав в управління найбільшу кількість (13) підприємств промислово-будівельної групи своєї родини, у січні отримав 20 150 грн за житло.

Васильковський задекларував найдорожчий хутряний одяг серед депутатів, шуба його дружини Олени марки RinDi коштує понад 1 млн грн.

Він - у переліку нардепів, які завжди відсутні у сесійній залі під час повномасштабної війни Росії проти України.

За чотири місяці цього року 78 тис. грн компенсації за житло також отримав мажоритарник із Миколаївщини Ігор Негулевський, який є засновником та кінцевим бенефіціарним власником "Софія-Граніт" (Софіївський гранітний кар'єр).

Нардеп від "Слуги народу", колаборант Олексій Ковальов отримав 38 200 грн компенсації за житло у січні та лютому.

Ще один мажоритарник від ПЗЖМ із окупованого Бердянська Запорізької області Олександр Пономарьов, якого мешканці називають "тіньовим господарем Бердянська" і "місцевим феодалом", а за інформацією "Схем" він ще й має російське громадянство та відвідує Росію, у січні-лютому отримав 38 350 грн компенсації за житло.

Пономарьов також регулярно відсутній на засіданнях парламенту.

У січні 20 тис. грн компенсації за житло отримав мажоритарник із Запоріжжя Євген Шевченко, якого рік тому виключили із фракції "СН", а у березні СБУ затримала його при спробі перетину кордону з Польщею.

Шевченко підтримував самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка і поширював меседжі російської пропаганди.

8 червня Олексій Ковальов написав у Facebook, що співпрацює з російськими окупантами і заявив про "тісну інтеграцію" з РФ. Того ж дня Державне бюро розслідувань порушило проти нардепа кримінальну справу за статтею - колабораційна діяльність.

Торік у грудні журналісти "Схеми: корупція в деталях" повідомляли, що нардеп від ОПЗЖ Олександр Пономарьов має громадянство РФ.

Майже два десятки народних депутатів пропускають засідання Верховної Ради під час повномасштабної російської агресії. Здебільшого йдеться про представників колишньої фракції "Опозиційна платформа - За життя", позафракційних та екснардепів від "Слуги народу".

Зараз ви читаєте новину «"Слуга" з шубою за мільйон гривень і ОПЗЖшник з російським паспортом: хто з нардепів бере гроші з бюджету на житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі