понеділок, 24 квітня 2023 13:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Скандальна заява КНР: низка країн викликали "на килим" китайських дипломатів

Скандальна заява КНР: низка країн викликали "на килим" китайських дипломатів
Франція та країни Балтії викликають дипломатів КНР на тлі скандалу. Фото: eastnews.ua

Міністерства закордонних справ країн Балтії та Франції викликають "на килим" китайських дипломатів на тлі скандальної заяви посла КНР у Франції Лу Шає.

У понеділок, 24 квітня, китайського посла, який поставив під сумнів суверенітет пострадянських країн, викликали в МЗС Франції, повідомляє Le Monde. Він зустрінеться з директором кабінету глави французької дипломатії Луїсом Вассі. Роз'яснень зажадали також три країни Балтії.

"Естонія, Латвія та Литва викличуть послів Китаю через скандальне висловлювання їхнього колеги. Ми хочемо дізнатися, чи змінилася позиція КНР щодо незалежності, і нагадати, що ми не пострадянські країни, а країни, які були незаконно окуповані Радянським Союзом", – заявив очільник МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс на полях зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боррель відреагував на скандальну заяву китайського посла

Водночас близько 80 депутатів Європарламенту закликали главу МЗС Франції Катрін Колону вислати Лу Шає.

У листі, оприлюдненому французьким виданням Le Monde, наголошується, що "агресивні висловлювання посла порушують міжнародне право і становлять загрозу безпеці європейських країн-партнерів Франції".

Дипломати зазначають, що в той час, коли в Європі вирує війна через агресію Росії проти територіальної цілісності її сусіда України, дуже важливо, щоб демократичний світ направив недвозначний сигнал авторитарним країнам захищати суверенітет союзників.

Китайський посол Лу Шає у Франції заявив, що колишні радянські країни "не мають ефективного статусу в міжнародному праві", тому що немає відповідної міжнародної угоди, яка б ратифікувала їхній статус. А Крим взагалі був спочатку "російським півостровом".

Зараз ви читаєте новину «Скандальна заява КНР: низка країн викликали "на килим" китайських дипломатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі