четвер, 27 травня 2010 12:22

Сівкович захотів підпорядкувати собі продаж зброї в Україні

Сівкович захотів підпорядкувати собі продаж зброї в Україні

Уряд має намір вивести компанію "Укрспецекспорт" з-під контролю Президента.

Про це пише видання "Комерсант-Україна".

Такий висновок випливає з міжвідомчого листування віце-прем'єра з питань національної безпеки і оборони Володимира Сівковича та представників Мін'юсту, присвяченого даному питанню.

Як розповів один з джерел видання, Сівкович ще в березні ініціював питання про передачу "Укрспецекспорту" під контроль уряду. Він аргументував це тим, що у нього повинен бути повний контроль над силовим блоком. Віце-прем'єр хотів призначити свого керівника підприємства, але цьому чинила опір Адміністрація Президента.

Після того, як переговори з АП про зміну голови "Укрспецекспорту" зайшли в глухий кут, Сівкович ініціював перепідпорядкування компанії Кабміну.

Для цього віце-прем'єр звернувся до міністра юстиції Олександра Лавриновича з проханням проаналізувати діючий статут компанії на відповідність законодавству.

30 квітня Мінюст погодився з необхідністю змінити статут, зокрема, положення про порядок призначення керівника держкомпанії, оскільки Конституція не наділяє Президента повноваженнями, пов'язаними з призначенням керівників держпідприємств.

Виходячи з цих міркувань, пропонується позбавити Радбез як повноважень із приводу узгодження кандидатури глави "Укрспецекспорту", так і функцій з оперативного контролю над діяльністю компанії. Всі ці повноваження пропонується передати Кабміну.

Сівкович підписав розпорядження про розробку нового статуту спецекспортера, де визначив крайню дату завершення робіт - 27 травня. Мін'юст, у свою чергу, висловив готовність "надати допомогу при підготовці відповідних актів".

Однак, з документом повинен погодитися президент.

Державна компанія "Укрспецекспорт" - основний експортер всіх видів озброєнь і військової техніки (до 85% обсягу військово-технічного співробітництва). Об'єднує ряд дочірніх підприємств-виробників спецтехніки. Главу компанії призначає президент за погодженням з урядом і секретарем РНБО, а в її оперативному управлінні найвищу вагу має Радбез. З 2005 року компанію очолює Сергій Бондарчук.

Зараз ви читаєте новину «Сівкович захотів підпорядкувати собі продаж зброї в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі