середа, 28 квітня 2010 10:15

Росія поверне посередників у схему постачань газу в Україну

Росія поверне посередників у схему постачань газу в Україну

Росія має намір повернути в схему постачань газу на Україну посередника, роль якого до січня 2009 року грала компанія RosUkrEnergo. Газета "Комерсантъ" пише, що місце RosUkrEnergo може зайняти спільне підприємство "Газпрому" і "Нафтогазу України".

Подібна схема включена до проекту нової міжурядової угоди щодо співпраці двох країн в енергетиці, який Київ поки не схвалив.

Документ передбачає, що сторони укладуть угоду про розширення співпраці в газовій галузі, в яке, серед іншого, буде включено вимогу Росії створити спільне підприємство для закупівлі на українському кордоні російського газу і подальшого перепродажу його кінцевим споживачам на території України.

У постачаннях російського газу в Україну RosUkrEnergo займало позицію посередника до січня 2009 року, після чого "Газпром" і "Нафтогаз" почали працювати без посередника, перейшовши на прямі контракти.

До RosUkrEnergo середньоазіатський газ на Україну поставляли компанії-посередники "Ітера" і Eural TransGas.

Зараз Росія поставляє Україні газ зі своїх родовищ.

RosUkrEnergo, створена влітку 2004 року також у рамках міждержавних домовленостей двох країн, закуповувала в "Газпрому" і продавала "Нафтогазу" близько 50 мільярдів кубометрів газу щорічно, в основному це був середньоазіатський газ. При цьому RosUkrEnergo реекспортувала частину газу до Європи.

Необхідність існування посередника толком пояснити не могли обидві сторони. У Києві лише відзначали непрозорість використовуваної схеми, а в Москві стверджували, що саме Київ завжди заважав прибрати RosUkrEnergo.

У квітні "Газпром" надав "Нафтогазу" знижку на газ, а Київ погодився, що Чорноморський флот залишиться на території України до 2042 року.

"Російський Newsweek" стверджує, що "Газпром" і "Нафтогаз" домовилися про збільшення поставок газу на Україну, щоб країна знову змогла реекспортувати російський газ до Європи і заробляти на цьому гроші.

Зареєстрована у Швейцарії RosUkrEnergo на 50 відсотків належить "Газпрому". Ще 50 відсотками володіють українські бізнесмени Дмитро Фірташ та Іван Фурсін.

Коммерсантъ

Зараз ви читаєте новину «Росія поверне посередників у схему постачань газу в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі