вівторок, 20 квітня 2010 18:28

"Україна повинна запропонувати щось взамін" - віце-прем"єр РФ

"Україна повинна запропонувати щось взамін" - віце-прем"єр РФ

Україна може розраховувати на знижку в ціні на російський газ, але повинна запропонувати щось взамін, повідомив журналістів віце-прем"єр РФ Ігор Сечин.

"Зниження ціни і пільги можливі, але ми повинні розуміти, що ми отримаємо назустріч від наших українських партнерів", - прокоментував він.

Відповідаючи на питання, яку знижку може отримати Україна, він відзначив, що "в даний час йдуть контекстні переговори".

За словами І.Сечина, питання про участь Росії в газотранспортній системі (ГТС) України не обговорюється. "Це ГТС України. Вони не зверталися з цього питання. Ми не виявляємо великої цікавості. У нас є своя ГТС, "Північний потік", "Південний потік" і інші проекти", - сказав він.

При цьому він відзначив, що "ми готові обговорювати будь-які пропозиції, але "Газпром" не бачить приводу для наочної розмови".

І.Сечин констатував, що з українською стороною у сфері енергетики налагоджена взаємодія: зокрема, в області гідроенергетики, атомній промисловості, паралельній роботі енергосистем.

Крім того, за його словами, в даний час готується угода між "Транснафтою" і "Укртранснафтою" по балансу прокачування нафти. "Конкретизація буде найближчим часом. Попереду зустріч на вищому рівні", - додав він.

Міністр енергетики РФ Сергій Шматко пояснив журналістам, що планований документ з Україною повинен бути аналогічний підписаній в січні довгостроковій угоді з Білорусією, яка регулює умови транзиту нафти з формулою ціни.

"З Україною такого не було. Виходячи з того, що ми хотіли б, можливо, укласти довгострокову угоду, вони хочуть гарантовані об"єми", - сказав міністр.

Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «"Україна повинна запропонувати щось взамін" - віце-прем"єр РФ ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі