пʼятниця, 15 травня 2009 20:03

"Дострокові парламентські вибори пройдуть після президентських"

"Дострокові парламентські вибори пройдуть після президентських"
Політологи прогнозують проведення дострокових парламентських виборів в Україні після президентських.

Як підкреслив на прес-конференції в п"ятницю директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв, на сьогоднішній день зрозуміло, що президентські вибори таки будуть проведені в січні 2010 року.

"Скільки б зараз не спростовували той факт, що дострокові парламентські вибори будуть, доводиться визнати, що шанси їхнього проведення цієї весни вже загублені, проте, я вважаю, що вони будуть проведені, вони тісно вплетені в президентські перегони", - сказав Єрмолаєв.

Він також додав, що провести дострокові парламентські вибори ще до президентських достатньо складно. "Проте той факт, що той, хто переможе, займатиметься обранням парламенту, зрозумілий. Тобто дострокові вибори - це козир або туз майбутнього переможця (президентських виборів - ІФ)", - вважає політолог.

Сумнівається в проведенні дострокових парламентських виборів до президентських і директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський. "Не буде до президентських виборів жодних позачергових парламентських виборів. А після президентських виборів - це вже залежить від того, хто стане президентом", - вважає політолог.

На думку керівника Центру прикладних політичних досліджень Володимира Фесенко, ідея про проведення президентських виборів 25 жовтня 2009 року разом з достроковими парламентськими виборами "вже недійсна і пішла в минуле". "Тепер президентській команді треба шукати якийсь новий варіант гри, тому що інтерес до дострокових парламентських виборів не відміняється, він зберігається і у президентської команди, і у Партії регіонів", - сказав політолог.

За його словами, при реалізації сценарію дострокових парламентських виборів можна зіштовхнутися з низкою правових колізій, що стосуються дати проведення таких виборів.

На думку Фесенка, призвести до дострокових парламентських виборів може або "гра на те, щоб обставити Юлію Тимошенко якнайшвидше", або висловлювання недовіри уряду, або розвал нинішньої парламентської коаліції. Саме це може стати передумовою для дострокових парламентських виборів, вважає він.

"Або можуть діяти добровільно і домовитися. Якщо будуть передумови для парламентських виборів, то можливо провести ці вибори або з першим, або з другим туром президентських виборів. Але тут теж є суперечності і правові колізії", - відзначив політолог.

Останні парламентські вибори в Україні пройшли в кінці вересня 2007 року. Це були позачергові вибори. Повноваження народних депутатів - 5 років. Останні президентські вибори пройшли в кінці грудня 2004 року. Термін повноважень глави держави - також 5 років, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «"Дострокові парламентські вибори пройдуть після президентських"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі