вівторок, 27 червня 2023 08:38

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін не буде звільняти Шойгу. Тимчасово – ISW

Путін не буде звільняти Шойгу. Тимчасово – ISW
Російський диктатор Володимир Путін наразі не буде главу Міноборони, щоб це не виглядало, ніби він виконує вимогу ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина. Фото: eastnews.ua

Російський диктатор Володимир Путін поки що не змінюватиме очільника Міністерства оборони РФ Сергія Шойгу, щоб це не виглядало, ніби він виконує вимогу ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина.

Путін демонстративно ігнорує спроби шантажу, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). Кремль дає зрозуміти, що Шойгу найближчим часом збереже свою посаду.

"На користь цього свідчить повідомлення Міноборони Росії про те, що 26 червня Шойгу нібито відвідав невстановлений передовий командний пункт Західної групи російських військ в Україні. Це була його перша публічна поява після демаршу Пригожина в Ростов-на-Дону і спроби "вагнерівців" піти на Москву", – сказано у повідомленні.

Шойгу нібито зустрічався з командувачем цієї групи військ Євгеном Нікіфоровим і ставив перед ним завдання не допустити просування українських військ на фронті. Раніше Міноборони РФ зазначало, що Західна група військ діє на лінії Куп'янськ-Сватове в Харківській і Луганській областях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС має сценарій дій на випадок розвалу Росії

В ISW акцентують, що Шойгу не відвідував штаб-квартиру збройних сил РФ у Ростові-на-Дону після того, як місто було захоплене "вагнерівцями". Він також не зв'язувався іншим чином із силами ЗС РФ на півдні України після завершення збройного заколоту.

Водночас аналітики не вірять, що Путін швидко знайде йому заміну.

"Наразі незрозуміло, чи замінить Кремль Шойгу і Валерія Герасимова, але малоймовірно, що Путін негайно піде на такі радикальні зміни в командуванні. Це виглядало б як поступка вимогам Пригожина", − вважають експерти.

Раніше в ISW вже повідомляли, що Путін цінує лояльність, а Шойгу і Герасимов продемонстрували диктатору свою відданість.

24 червня Пригожин з групою своїх прибічників захопив у Ростові штаб південного воєнного округу. На прохання вивести бійців з території штабу він відповів відмовою, а тоді заявив, що "іде на Москву".

Ввечері 24 червня Пригожин говорив із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Після цього заявив, що розвертає колони і йде у зворотному напрямку в польові табори.

У Росії раніше повідомляли, що нібито закриють кримінальну справу проти нього.

Він "піде в Білорусь", сказав прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков. Чим Пригожин займатиметься у Білорусі, речник Кремля не знає.

Водночас вчора росЗМІ повідомили, що у Російській Федерації не закрили кримінальну справу проти засновника приватної військової компанії "Вагнер". ФСБ продовжує розслідувати справу про заколот. Пригожину загрожує від 12 до 20 років позбавлення волі. І це тільки за статтею про заколот.

Зараз ви читаєте новину «Путін не буде звільняти Шойгу. Тимчасово – ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі