четвер, 25 липня 2013 14:09

"Проект Україна - неправильний. Тому що Конституцію приймали не фахівці" - адвокат

"Проект Україна - неправильний. Тому що Конституцію приймали не фахівці" - адвокат
Фото: dt.ua

Із самого початку проект Україну був неправильним, бо її Конституцію писали не професіонали.

Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив громадський діяч, адвокат Зиновій Андрухів.

"Державу можна збудувати лише одним способом — приймати розумні, справедливі, економічно-доцільні закони, - вважає він. - Так само державу можна і зруйнувати, якщо закони прийматимуть не фахівці, а будь-хто. Тому із самого початку проект України — неправильний. Бо Основний закон приймали не фахівці. Адже Конституція — це проект будинку, який називається "держава". Якщо цей проект неправильно спроектувати, то люди в ньому жити не захочуть".

Андрухів переконаний, що система влади має будуватися не за принципом піраміди, а за принципом рівномірного розподілу влади між кількома гілками.

"Владна піраміда, яка існує зараз, коли є один "цар" — це смерть. Взагалі владна піраміда актуальна лише для воєнного часу, коли потрібен один центр правління. У мирний же час ця система недієздатна. Вона не забезпечує нормального функціювання суспільства, оскільки виходить, що країною керують некомпетентні люди", - пояснив він.

На його думку, взагалі має існувати 5 рівноправних гілок влади: влада прокуратури, судова влада, законодавча, військова і економічна влада — Кабінет Міністрів.

"П'ять — досконале число. Недаремно у людей п'ять органів чуття", - зауважив Андрухів.

Він пояснив: "Керівники цих п'ятьох гілок повинні мати рівний правовий статус, як президентів. Але треба, щоби всі вони були компетентні, розумні люди і навчилися разом приймати рішення. Кожен керівник напрямку має нести персональну відповідальність за свою роботу. Також при кожній гілці потрібно створити колегіальний орган для ухвалення рішень. Бо коли рішення прийматиме одна людина, то легко зробить помилку, якою б геніальною вона не була".

"Якщо розумні люди, то сваритися не будуть. А якщо такі як Тягнибок, Кличко, Яценюк — то звісно почнуть. Головний принцип обрання на ці посади: у владі мають бути не політичні сили, а розум. Тобто, люди кваліфіковані, професіонали своєї справи. Серед політиків поки таких людей немає", - підкреслив він.

Повне інтерв'ю із Зиновієм Андрухівим читайте ТУТ.

Зараз ви читаєте новину «"Проект Україна - неправильний. Тому що Конституцію приймали не фахівці" - адвокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі