четвер, 24 лютого 2022 01:59

Спецтема: Ворог біля українського кордону

Польща, Литва і Латвія підтримали Україну на тлі російської агресії: Латвія передала літак зі Stinger, а Польща переслала гранатомети

Президенти України, Польщі та Литви спільно підписали заяву на тлі визнання Росією "незалежними" територій ОРДЛО.

Володимир Зеленський подякував польському та литовському колегам за потужну підтримку Києва, повідомляє Офіс президента.

У документі йдеться про підтримку надання Україні статусу держави-кандидата на вступ до Європейського союзу.

Одразу після підписання глави держав дали спільну пресконференцію, на якій заявили, що розцінюють дії Росії як абсолютне порушення міжнародного законодавства та територіальної цілісності України.

Своєю чергою, Володимир Зеленський зазначив, що Україну також могли б підтримати конкретні кроки з боку Європейського союзу.

"Наразі це дуже важливий сигнал для українського суспільства. Я вдячний, що поважні президенти також поділяють цю думку. Підтвердження цьому є закріплена в нашій спільній заяві підтримка України з боку Польщі та Литви щодо питання надання нашій державі статусу країни-кандидатки", – наголосив президент України.

Анджей Дуда зауважив, що сьогоднішній приїзд до Києва є беззаперечним проявом підтримки на тлі російської загрози. Окрім цього, він нагадав, що Польща і Литва, як й Україна, межують із Росією.

Гітанас Науседа назвав ескалаційні кроки РФ "безсоромними", проте водночас "досить очікуваними".

У спільній заяві президентів наголошується, що дії РФ є "неспровокованим агресивним кроком", а також грубим порушенням основоположних норм та принципів міжнародного права, зокрема Статуту ООН та гарантій безпеки, котрі були надані Україні Будапештським меморандумом 1994 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський записав чергове відеозвернення: російською закликав жителів країни-агресора одуматися

В Україні приземлилися літаки з Латвії та Польщі. Союзники та партнери у межах військової допомоги спорядили вантаж зі ПЗРК Stinger та гранатометами на тлі загрози з боку Російської Федерації.

Європейські союзники України продовжують підтримувати Україну зброєю. Латвія надіслала Україні американський переносний зенітно-ракетний комплекс (ПЗРК) Stinger, повідомив Міністр оборони України Олексій Резніков у Twitter.

"Птахи з Латвії приземлилися! Боєприпаси та інші важливі речі. А найвагоміший подарунок — Stingers! Дякую, наші близькі друзі та партнери!", — йдеться у повідомленні.

  Літак зі Stinger від Латвії
Літак зі Stinger від Латвії
  Літак зі Stinger від Латвії
Літак зі Stinger від Латвії

Особливу подяку Резніков висловив прем'єр-міністру та міністру оборони Латвії Артісу Пабріксу, завдяки якому, за словами міністра, весь світ розуміє, що безпека Європи залежить від посилення оборони України.

Дружня Польща також спорядила до України воєнну допомогу.

"Шоломи та гранатомети прибули сьогодні в Україну з Польщі ! Оборонна допомога для Збройних сил України! Дякуємо нашим друзям, партнерам та добрим сусідам за допомогу та підтримку!", — зазначив Резніков.

Він також окремо висловив особливу особисту подяку Міністру національної оборони Польщі Маріушу Блащаку.

У Криму, анексованому РФ, помітили колони важкої військової техніки. Окупаційна влада кілька днів тому розосередила у селах і полях районів окупованого Криму, які прилягають до Херсонської області.

Зараз ви читаєте новину «Польща, Литва і Латвія підтримали Україну на тлі російської агресії: Латвія передала літак зі Stinger, а Польща переслала гранатомети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі