середа, 09 січня 2019 11:59

Половина кандидатів до Антикорупційного суду виявилися сумнівними

Половина кандидатів до Антикорупційного суду є сумнівними.

Антикорупційні організації проаналізували майно, бізнесові та політичні зв'язки кандидатів та їхніх родин, а також попередні судові рішення, повідомляє Центр протидії корупції.

У списку претендентів, репутація яких під сумнівом, 55 із 113 кандидатів, які раніше успішно склали іспити до Вищого антикорупційного суду, кажуть активісти.

Серед кандидатів суддя Шевченківського районного суду міста Києва Оксана Голуб, яка брала участь у "справах Майдану" - позбавляла активістів права керування транспортним засобом.

 

Також у конкурсі бере участь суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Інна Білоус, яка ухвалювала рішення проти активістів Революції гідності. 10 грудня 2013-го колегія суддів, у складі якої була Білоус, повністю задовольнила адміністративний позов Тернопільської облдержадміністрації про обмеження права на мирні зібрання політичним партіям і необмеженому колу третіх осіб у частині місця їхнього проведення.

 

До списку сумнівних кандидатів увійшов суддя Шевченківського районного суду міста Києва Євген Мартинов, який під час своєї роботи в Бориспільському районному суді допоміг особі у нечесний спосіб отримати 16 га землі під Києвом. Однак зміг уникнути покарання.

Одним із порушень, що часто зустрічаються у кандидатів, є приховування власних доходів або неправдива інформація в деклараціях.

Серед кандидатів є адвокат Василь Постульга, який, ймовірно, вдався до приховування власних доходів. Згідно з декларацією за 2017 рік, він особисто не мав жодних доходів, а його дружина — 150 тис. грн. Із цієї суми 116 тис. грн є негрошовим подарунком від іноземного громадянина. При тому Постульга володіє 13 ділянками у Київській області.

Крім того, виникають сумніви щодо спроможності частини кандидатів або їхніх близьких родичів купувати дорогу нерухомість чи автівки.

Наприклад, адвокат Дмитро Ягунов придбав квартиру в Києві вартістю понад 1,3 млн грн. При цьому задекларував 2015-го дохід на рівні 20 тис. грн, а 2017-го — 40 тис. Звідки гроші на таку квартиру в столиці — невідомо.

 

Із повним списком можна ознайомитися ТУТ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міжнародні експерти ветували перших кандидатів до Антикорупційного суду

14 червня набув чинності закон про Вищий антикорупційний суд. Він розглядатиме кримінальні справи про корупційні правопорушення. Національне антикорупційне бюро проводитиме розслідування. Справи до суду передаватиме Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Суддею ВАС може бути громадянин із суддівським стажем не менше 5 років, науковець у сфері права чи адвокат із 7-річним досвідом роботи.

Зараз ви читаєте новину «Половина кандидатів до Антикорупційного суду виявилися сумнівними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі