середа, 23 березня 2022 13:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"План Маршалла" створив сучасні Німеччину та Японію – як Захід може допомогти відновити Україну

Західні країни допомагатимуть відбудувати Україну після війни. Для цього розробляють новий "план Маршалла", на зразок того, який допоміг відновитися Європі після Другої світової. Зараз план допомоги Україні активно обговорюють у ключових міжнародних інституціях.

Як працюватиме "план Маршалла" та що про нього відомо з історії – у матеріалі Gazeta.ua.

Автор: ВВС
  Розбомблений Маріуполь. Європа допомагатиме відбудувати це та інші міста України після війни
Розбомблений Маріуполь. Європа допомагатиме відбудувати це та інші міста України після війни

Що таке "план Маршалла"

"План Маршалла" – програма допомоги Європі після Другої світової війни. Його ініціював 1947 року американський державний секретар Джордж К. Маршалл.

План сприяв встановленню післявоєнного миру в Західній Європі. Метою було відновлення зруйнованої війною економіки Європи, усунення торговельних бар'єрів, модернізація промисловості європейських країн, витіснення комуністів з владних структур і розвиток Європи вцілому. США перевели понад $17 млрд - це еквівалентно сьогодні $200 млрд. До 1952 року, коли закінчилося фінансування, економіка кожної держави-учасниці перевершила довоєнний рівень. У всіх одержувачів "плану Маршалла" обсяги виробництва 1951 року були щонайменше на 35% вищі, ніж 1938-го.

"План Маршалла" був замінений Планом взаємної безпеки наприкінці 1951 року. За цим новим планом щорічно виділяли близько $7,5 млрд до 1961 року, коли його замінила інша програма.

Що зараз пропонують Україні

9 березня прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що розроблять аналог "плану Маршалла" для повоєнного відновлення України.

"Ми дійшли згоди щодо необхідності показати народу України зараз - що б не сталося, коли вільна, суверенна, незалежна Україна буде захищена та відновлена, ми її відбудуємо. І в нас буде "план Маршалла" для відновлення України", – повідомив прем'єр-міністр Британії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "2014-го нейтральний статус не врятував" – що означатиме згода на ультиматуми Росії

Деталі щодо фінансування плану перебувають на ранній стадії обговорень. Але соратники Джонсона заявили, що одним із джерел може стати лондонська власність підсанкційних російських олігархів. Однак лише цього не вистачить для відновлення країни, зруйнованої війною.

2017-го у Європі вже пропонували розробити новий "план Маршалла" для підтримки та реформування України. Тоді йшлося про €5 млрд щорічної підтримки реформ.

"США дали Німеччині та Японії вудочку замість риби"

Автор: "Радіо Свобода"
  Гроші треба буде перш за все витрачати на критичну інфраструктуру міст та критичну структуру економіки, наголошує Олексій Кущ
Гроші треба буде перш за все витрачати на критичну інфраструктуру міст та критичну структуру економіки, наголошує Олексій Кущ

Олексій Кущ, економіст:

"В Європі "план Маршалла" спрацював для відновлення інфраструктури. З нього з'явилися сучасна Німеччина та Японія. Але цим країнам допомогло відкриття Америкою внутрішнього ринку для японських і німецьких товарів, передусім для промислових товарів, автопрому. США дали вудочку, замість риби.

Таким самим "план Маршалла" має бути для України. Мають бути певні інвестиції і дотації для відновлення інфраструктури. Але якщо нам дадуть 20 чи 30 мільярдів доларів на відбудову, а у нас не буде власної економічної моделі та ринку збуту товарів, то ми нічого якісно нового на виході не отримаємо. Всю інфраструктуру побудують, але вона не призведе до якісного стрибку вперед. Нам потрібен багатоструктурний план. Головне – це відкриття внутрішнього ринку ЄС і США для українських товарів. Але не у форматі зони вільної торгівлі, тому що вона передбачає часткове залишення квот та мит, а також це взаємне відкриття ринків. За таких умов можемо втратити свій ринок. Нам потрібна програма "Все крім зброї". Її відкривають для найбідніших країн світу. Можна продавати без мит чи квот будь-які товари, крім зброї. При цьому, внутрішній ринок не треба відкривати. Така програма нам потрібна приблизно на 10-15 років. Тоді зможемо самі себе витягнути з економічної кризи.

Нам потрібні не кредити, а ринки збуту. Тоді велика кількість азійських компаній захочуть відкрити в Україні свої представництва, щоб продавати на американському та європейському ринках без квот

Позиція української влади має бути в тому, що нам потрібні не кредити, а ринки збуту. Тоді велика кількість азійських компаній, наприклад, захочуть відкрити в Україні свої представництва, щоб продавати на американському та європейському ринках без квот. Ті транснаціональні компанії, які зараз виходять з Росії, могли б переміститися до нас за цією програмою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Російські олігархи можуть скинути Путіна" – чи зміниться РФ, якщо прибрати їхнього президента

Щодо грошей на відновлення – йдеться про щонайменше 50 мільярдів доларів. Від донорів зможемо зібрати 10-20 мільярдів доларів. Всі інші кошти доведеться залучати на рівні кредитів або інвестицій, або знаходити внутрішні джерела. Гроші треба буде перш за все витрачати на критичну інфраструктуру міст – опалення, електрозабезпечення, газ, водоканали. Також на відновлення житлового фонду, критичну структуру економіки – залізницю, мости, порти, склади, відновлення підприємств".

Автор: inpress.ua
  За один-два роки ми не зможемо відновитися. Потрібно п'ять-десять років, каже Борис Кушнірук
За один-два роки ми не зможемо відновитися. Потрібно п'ять-десять років, каже Борис Кушнірук

Борис Кушнірук, економіст:

"План Маршалла" має бути з кількох складових. По-перше, Україна після перемоги потребуватиме коштів на відновлення об'єктів критичної інфраструктури у містах, тобто доступ до води, газу, електроенергії, тепла. Деякі об'єкти доведеться відновлювати на тимчасовій основі – бо у Харкові, Маріуполі, Чернігові доведеться робити нову інфраструктуру майже з нуля. Але для початку людям доведеться десь жити. Цей етап стосуватиметься цього року і наступного.

За один-два роки ми не зможемо відновитися. Потрібно п'ять-десять. Йтиметься про сотні мільярдів доларів, яких потребуватиме Україна

Друга складова – повноцінне відновлення населених пунктів. Буде сенс робити це повністю на новій основі. Міста мають стати показниками, як потрібно будувати житлово-комунальну сферу, будинки. Бо значну частину пошкоджених будівель потрібно будувати з нуля. Західні країни можуть брати на себе роботу по фінансуванню та організації відбудови, виходячи з найкращих стандартів розбудови міст, доріг, тощо.

На першому етапі буде просто грантова допомога від ЄС чи США. Чи довгострокові кредити на 15-20 років. Потім постане питання про відновлення діяльності підприємств. Цього року і наступного ми не матимемо суттєвих надходжень до держбюджету. При цьому, потрібні будуть значні кошти на підтримку у сферах охорони здоров'я, освіти, пенсії. Щоб повернути українців та бізнес в країну, залучити іноземців, доведеться встановити пільговий податковий режим. Тому коштів у бюджеті не вистачатиме. За один-два роки ми не зможемо відновитися. Потрібно п'ять-десять. Йтиметься про сотні мільярдів доларів, яких потребуватиме Україна. Крім коштів допомоги від ЄС і США, залучатимуть заблоковані російські золотовалютні резерви.

Країнам ЄС буде вигідно робити приклад з України, як можна відновити країну після війни. У Європи з'явиться бізнес-інтерес у залученні компаній в Україну".

Автор: "Український тиждень"
  Матеріальні збитки рахують на сотні мільйонів доларів, говорить Михайло Басараб
Матеріальні збитки рахують на сотні мільйонів доларів, говорить Михайло Басараб

Михайло Басараб, політолог:

"Якщо йдеться про історичні аналогії, перед тим, щоб говорити про "план Маршалла", треба спочатку до кінця реалізувати Атлантичну хартію (спільна декларація президента США Рузвельта і прем'єр-міністра Великої Британії Черчилля від 14 серпня 1941 року. – Gazeta.ua). Вона передбачала військово-політичну допомогу від США для антигітлерівської коаліції. Тобто перед тим, як говорити про відбудову України, треба досягти повної і безумовної перемоги над Росією. Український народ вже продемонстрував, що може перемогти РФ, але нам потрібна зброя від західних партнерів.

Російська Федерація навмисно завдає ударів по житлових будинках, дорогах, об'єктах енергетичної інфраструктури

Новий "план Маршалла" – це правильна ідея. Тому що російське вторгнення завдало Україні великих втрат. Ми повинні розуміти, що Росія цілиться не лише по військовій інфраструктурі, а й по цивільній. РФ навмисно завдає ударів по житлових будинках, дорогах, об'єктах енергетичної інфраструктури. Матеріальні збитки рахують на сотні мільйонів доларів. Якщо ми сюди додамо втрати, яких Україна зазнала від 2014-го року, то це трильйони доларів. Після перемоги країна потребуватиме швидкого відновлення, яке вимагатиме колосальних фінансових ресурсів. Нам важливо, щоб з-за кордону повернулася значна частина людей, які виїхали. А для цього потрібні нормальні умови існування у містах. Потрібні ресурси. Тому "план Маршалла" потрібен – про нього треба говорити. Але надмірні розмови про це зараз можуть конкурувати з питанням надання Україні військово-політичної допомоги та перемоги над Росією – це має бути найголовніший пріоритет".

Про "план Маршалла" щодо України вперше заговорили 2007 року. В лютому 2008 року розроблений план передали на розгляд в USAID і в Комітет Зовнішньої Політики Конгресу США.

2014 року французький філософ, письменник і журналіст Бернар-Анрі Леві запропонував свій "План Маршалла" для України. Того ж року британський історик, письменник і журналіст Тімоті Ґартон Еш запропонував програму 10-річного плану допомоги для України і запропонував назвати його "План Меркель".

29 лютого 2016 року депутат Бундестагу Німеччини Карл-Георг Вельман повідомив про початок розробки "Плану Маршалла" для України.

Наступного року ідея про план допомоги Україні виникла у Литві. Вона мала передбачати, серед іншого план економічної, фінансово-інвестиційної підтримки, включаючи послідовне посилення стратегічного діалогу Україна – країни Заходу для забезпечення євроінтеграції України. Жоден з цих планів не виконали.

Зараз ви читаєте новину «"План Маршалла" створив сучасні Німеччину та Японію – як Захід може допомогти відновити Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі