понеділок, 11 квітня 2016 18:06

"Панамські документи" відкрили зв'язок між російським "Сбербанком" та командою Клінтон

"Панамські документи" відкрили зв'язок між російським "Сбербанком" та командою Клінтон
Фото: epa.eu

"Панамські документи" викрили зв'язок виборчого штабу кандидата у президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон із Кремлем.

Британське видання The Observer пише, що російський "Сбербанк" з березня вдається до послуг компанії лобістів Podesta Group у Вашингтоні, аби сформувати позитивний імідж Москви і пом'якшити санкції проти Росії. Очолює фірму лобістів Тоні Подеста - один із основних збирачів коштів для передвиборної кампанії Клінтон. Його брат Джон - глава штабу Клінтон.

Podesta Group пояснює, що в особі "Сбербанку" має справу з приватним фінансовим інститутом, а не з банком, який напряму контролює Кремль. В іншому випадку, за законами США, лобісти мали б зареєструватися як агенти російського уряду. The Observer пише, що Джон і Тоні Подеста лобіюють банк, який є фінансовою гілкою Кремля і російської розвідки. Брати Подеста претендують на високі посади в Білому домі в разі перемоги Клінтон на президентських виборах.

- Реакції в штабі Клінтон на цю інформацію ще не було, але вона має з'явитися, – каже в коментарі Gazeta.ua колишній експерт з питань безпеки і розвідки у команді сенатора Гілларі Клінтон під час президентської кампанії 2008 року Джоб Геннінг. – Було кілька публікацій ідентичного змісту в менш знаних виданнях. Виглядає, що це спланована медіакампанія, яка розгортається під час загострення президентської кампанії в США. Це не означає, що інформація, опублікована в The Observer - неправдива. Але вона ціленаправлено б'є по репутації Клінтон теж.

Що вам відомо про братів Подеста?

- Я вчився з Джоном Подеста в юридичній школі Університету Джорджтаун, коли він очолював адміністрацію президента Білла Клінтона в 1998 році. Джон не має стосунку до бізнесу брата з 1992 року. Із публікації виглядає, наче брати співпрацюють. Але насправді це давно не так. Джон Подеста дуже обережний щодо речей, які можуть кинути тінь на кампанію його шефа – Гілларі Клінтон.

Читайте також: У Білому Домі розповіли про ставлення до Порошенка після офшорного скандалу

Тоні Подеста роками займався так званими "цікавими клієнтами". Включаючи осіб і фірми із пострадянського простору. Зокрема, з Грузії, Росії. Але це те, чим займаються лобісти у США. Їх робота – покращувати імідж, налагоджувати діалог.

Чи варто українцям переживати, що Кремль може впливати на пані Клінтон, якщо вона стане президентом США?

- Не думаю, що українцям варто сильно через це переживати. Радше навмисне хочуть нас змусити повірити в те, що Путін має вплив на команду Клінтон. Можливо, це наразі спроба впливати. Почекаємо на реакцію в штабі Клінтон. Можливо, буде розслідування щодо діяльності Podesta Group, яке виявить ще багато цікавого.

Читайте також: "Гілларі Клінтон найкраще обізнана з гібридною війною Москви і виступає за надання Україні оборонної зброї"

Нагадаємо, 3 квітня відбувся найбільший витік конфіденційної інформації в історії сучасної журналістики, яка отримала назву "Панамські документи".

Зараз ви читаєте новину «"Панамські документи" відкрили зв'язок між російським "Сбербанком" та командою Клінтон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі