четвер, 13 червня 2013 11:49

"Одна людина не повинна бути гальмом інтеграції в ЄС" - Президент Литви про Україну

"Одна людина не повинна бути гальмом інтеграції в ЄС" - Президент Литви про Україну
За словами Грібаускайте, деякі держави через призму справи Тимошенко бачать загальну ситуацію в країні. Фото: newsbalt.ru

Одна людина не може бути гальмом інтеграції України в Європейський Союз, але справа екс-прем'єра Юлії Тимошенко може символізувати більш широкі процеси, що відбуваються в цій країні, вважає президент Литви Даля Грібаускайте.

"Я розумію, що одна людина не повинна бути гальмом (інтеграції в ЄС), але якщо ця людина і його справа символізує певний процес у країні, а деякі держави і бачать цю справу так, то це зовсім інша проблема", - заявила вона у четвер BNS по телефону зі столиці Словаччини, де проходить зустріч глав країн Центральної Європи.

У зустрічі беруть участь 19 президентів країн ЄС і глава Євросоюзу Герман Ван Ромпей.

За її словами, на цій зустрічі вона має намір провести "підготовчі бесіди" і почати справи для вільнюського саміту, який відбудеться у листопаді".

На осінньому саміті у Вільнюсі, як очікується, буде підписаний договір між ЄС і Україною, а також із Молдовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Румунії: Хочемо, щоб Україна та Молдова підписали асоціацію з ЄС

"Ведуться успішні бесіди, і ми вважаємо, що в обох країн дійсно непогані перспективи. Я хочу порадіти тому, що тільки з Молдовою ми завершили переговори за договором про вільну торгівлю, тому у Вільнюсі ймовірно вже парафування цього договору. Ну і, звичайно, я намагаюся об'єднати фронт, як я це сама називаю, або спільну групу країн, які дійсно підтримують устремління України, щоб у Вільнюсі було якомога більше країн, які готові підтримати перспективу підписання договору про асоціативне членство України в ЄС", - сказала президент.

"Звичайно, ми нагадуємо Україні, що одностороннього руху немає, необхідно, щоб і Україна далі прагнула і поспішала з реалізацією правових реформ і забезпечила права людини", - сказала Грібаускайте.

За її словами, "ці учасники, які сьогодні перебувають у Братиславі і Герман Ван Ромей, президент Ради ЄС - ми все ясно усвідомлюємо і наші думки з перспективами України в ЄС у великій мірі співпадають".

Литва стане головувати у Раді ЄС 1 липня. Саміт Східного партнерства ЄС відбудеться у Вільнюсі 28-29 листопада.

Зараз ви читаєте новину «"Одна людина не повинна бути гальмом інтеграції в ЄС" - Президент Литви про Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі