четвер, 25 лютого 2010 16:21

Одесити просять забрати у Бандери Героя

Одесити просять забрати у Бандери Героя
На черговій сесії депутати Одеської облради прийняли звернення до Віктора Януковича з проханням відмінити укази його попередника Віктора Ющенко про присвоєння звання Героя України Степану Бандері і Роману Шухевичу.

Рішення підтримали фракції ПР, СПУ і блоку Литвина. Проти висловилися депутати від БЮТ і Нашої України. Ініціатором звернення стала депутатська фракція Блоку Наталії Вітренко "Народна опозиція".

"На погоджувальній раді і розгляді проекту звернення в депутатських комісіях питання було підтримане абсолютно всіма фракціями", - заявила керівник фракції Блоку Наталії Вітренко Ольга Соловенко.

Депутат облради член від Партії регіонів Ірина Залюбовська сказала, що взагалі дивується набором персон, яким надають звання Героя України.

"Справа тут не тільки в Шухевичу чи Бандері. Чому надали ці звання міністрам освіти та сільського господарства? Це ще більш незрозумілий крок", - обурилась вона.

У заяві депутати акцентують увагу на тому, що ні Степан Бандера, ні Роман Шухевич не були громадянами України. Нового главу держави автори звернення просять "знайти механізм" і відмінити укази Ющенка.

22 січня 2010 року Президент Віктор Ющенко присвоїв звання Героя України лідерові Організації українських націоналістів Степану Бандері. 2007 року це ж звання було присвоєне головнокомандуючому Української повстанської армії Роману Шухевичу.

У зверненні депутати також просять новообраного президента внести зміни в указ "Про вшановування учасників боротьби за незалежність України в ХХ столітті", виключивши з документа чотири організації - "Карпатську січ", Українську повстанську армію (УПА), Українську головну визвольну раду (УГВО) і Організацію українських націоналістів (ОУН).

Зараз ви читаєте новину «Одесити просять забрати у Бандери Героя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі