неділя, 10 грудня 2023 16:24

Спецтема: Війна Росії проти України

НАТО у найближчі роки розшириться - заступник генсека

НАТО у найближчі роки розшириться - заступник генсека
Заступник генсека НАТО Мірча Джоане прогнозує розширення НАТО на схід. Фото: nato.int

У НАТО сподіваються, що найближчі роки кордон Альянсу посунеться східніше.

Заступник генсека НАТО Мірча Джоане сказав про це під час презентації своєї книги "Битва за майбутнє Румунії. Думки румуна на вершині НАТО", передає Ziua de Vest.

Він переконаний, що найближчими роками Україна, Молдова, Грузія і держави Західних Балкан стануть частиною європейської спільноти, а згодом увійдуть до євроатлантичного альянсу.

Джоане вважає, що Румунія скоро не буде східним кордоном НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент: "Вступ України в НАТО буде політичним рішенням

"Тому настав час для Румунії остаточно втекти з периферії Європи та поставити себе в центр Європи з точки зору важливості", - сказав він.

Додав, що Франція, Німеччина, Польща, Румунія утворюють природний потужний чотирикутник. Це дві найбільші країни Західної Європи та дві найбільші країни Східної Європи.

Керівник апарату генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Стіан Єнссен заявив, що Україна може вступити до НАТО в обмін на території, які терористична Російська Федерація окупувала. За його словами, наразі нібито вже тривають дискусії про майбутній статус нашої країни в контексті Альянсу під час яких лунають "опції з відмовою Києва від частини території".

Водночас президент Володимир Зеленський заявив, що питання щодо обміну територій на вступ до НАТО є штучною провокацією. Україна продовжить деокуповувати свої землі й повертати українців додому.

Зараз ви читаєте новину «НАТО у найближчі роки розшириться - заступник генсека». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі