середа, 18 січня 2023 23:32

Спецтема: Війна Росії проти України

На початку війни Болгарія таємно допомагала Україні – ЗМІ

На початку війни Болгарія таємно допомагала Україні – ЗМІ
Болгарія допомагала Україні - ЗМІ. Фото: Факти

Уряд Болгарії навесні минулого року забезпечив до третини потреб української армії у боєприпасах.

Через внутрішні політичні розбіжності снаряди передавалися таємно, пише Die Welt.

Тодішній прем'єр-міністр Болгарії Кирило Пєтков зіткнувся із сильним опором прокремлівських політиків у питанні України та навіть звільнив свого міністра оборони через те, що той повторював російську версію війни.

Країна також стала одним із найбільших експортерів дизельного палива в Україну. За словами екс-міністра фінансів Асена Васильєва, у певний період вона покривала 40% потреб України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У яких країнах Європи нині найбільше українських біженців ‒ офіційні дані ООН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив, що у квітні минулого року Україні загрожував дефіцит боєприпасів.

"Ми знали, що на болгарських складах є велика кількість необхідних боєприпасів, тому президент Володимир Зеленський надіслав мене за необхідними матеріалами", – сказав він.

Кулеба наголосив, що йшлося не про те, щоб болгарський уряд надавав військову допомогу Україні безпосередньо, "а скоріше про те, щоб українські компанії та компанії з країн НАТО отримали можливість закуповувати необхідне болгарські постачальники".

Нещодавно схвалили Угоду між Болгарією та Україною про постачання озброєнь, техніки і боєприпасів.

Допомога повністю відповідає пріоритетам України, сказав раніше міністр оборони країни Дімітар Стоянов. Болгарія передасть Україні стрілецьку зброю та боєприпаси.

Зараз ви читаєте новину «На початку війни Болгарія таємно допомагала Україні – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі