понеділок, 12 серпня 2024 09:47

Московські священники в Україні можуть отримати особливий статус - ЗМІ

Московські священники в Україні можуть отримати особливий статус - ЗМІ
У Верховній Раді думають, що робити з російською церквою. Фото: Pexels

Серед влади говорять про можливість надати особливий статусу для частини Московського патріархату в Україні, яка вирішить розірвати зв'язки з Москвою.

Але це нереалістично, пише "РБК-Україна".

У кулуарах говорять про "тимчасовий томос".

"Суть у тому, що частина УПЦ, яка, в принципі, не проти справді, остаточно порвати всі церковно-канонічні зв'язки з РПЦ, хотіла б при цьому отримати якесь офіційне місце в православному світі, а не залишитися в "сірій зоні". Адже входження до ПЦУ для багатьох представників УПЦ є абсолютно неприйнятним з низки причин, у тому числі особистого характеру. А формалізуватися це місце могло б у вигляді того самого "тимчасового томосу". Якщо коректніше, то Вселенський патріархат міг би створити в Україні свій екзархат, куди б увійшла та частина УПЦ, яка може порвати з РПЦ, але не хоче йти до ПЦУ", - пишуть журналісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Життєво необхідно. Це як закон про заборону рабства" - глава ПЦУ про заборону в Україні церкви Московського патріархату

Але створювати ще одну церковну юрисдикцію на території України неможливо. Деякі політики вважають такі ініціативи інтригами окремих ієрархів. Так й питання такого масштабу у церковному житті займають дуже багато часу.

"Вони що завгодно будуть готові придумати, аби не рвати зв'язки з Москвою. Ми це все бачили вже багато разів. Для Онуфрія найстрашніше, що може статися - це якщо Кірілл позбавить його сану", - каже джерело у ПЦУ.

Деякі співрозмовників у політичних і церковних колах так описали настрої у московській церкві в Україні: 15% - проросійські, 15% - проукраїнські, 70% - "болото".

У Верховній Раді заблокували трибуну з вимогою негайно розглянути законопроєкт про заборону церкви Московського патріархату.

Народна депутатка Соломія Бобровська повідомила, що заступник голови фракції "Слуга народу" Андрій Мотовиловець, колишній член фракції ОПЗЖ Григорій Мамка і група "Відновлення України" (до якої входять нардепи з колишньої фракції ОПЗЖ. - Gazeta.ua) на погоджувальній раді проголосували проти внесення законопроєкту на розгляд парламенту.

Перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко оголосив перерву у засіданні парламенту.

Зараз ви читаєте новину «Московські священники в Україні можуть отримати особливий статус - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі