вівторок, 23 липня 2024 21:55

Спецтема: Війна Росії проти України

"Життєво необхідно. Це як закон про заборону рабства" - глава ПЦУ про заборону в Україні церкви Московського патріархату

"Життєво необхідно. Це як закон про заборону рабства" - глава ПЦУ про заборону в Україні церкви Московського патріархату
Захистити Україну здатні лише сила духу і сила зброї, сказав митрополит Епіфаній. Фото: Facebook.com/Orthodox.in.Ukraine

Закон про заборону в Україні релігійних організацій, які пов'язані з Російською Федерацією, є життєво необхідним.

Про це сказав предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній, повідомили LB.ua.

"Закон, про необхідність якого говорять уже кілька років, життєво необхідний. Це як закон про заборону рабства. Це як закон про заборону домашнього насильства. Цей закон - єдиний спосіб захистити свободу віросповідання для тих, хто не може й не хоче її захищати, віддавшись у добровільне служіння Москві", - сказав Епіфаній.

"Кремль, на відміну від багатьох у нас, дуже добре розуміє значення такого закону, розуміє, що його ухвалення зіставне за наслідками з ухваленням американським Конгресом надання допомоги Україні. Згадаймо: НАТО й церква були для дипломатів Путіна головними досягненнями за підсумками боротьби проти України в часи Віктора Ющенка. І за ці півтора десятиліття нічого не змінилося, бо захистити Україну від знищення Московією здатні лише сила духу і сила зброї", - сказав митрополит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні Московський патріархат розгорнув мережу церковних лавок з російською пропагандою

Закон не забороняє релігійної діяльності в Україні, але має зупинити одне - використання релігійних спільнот України з боку Росії, зазначив Епіфаній.

"У нас заборонені російські банки й медіа, партії та інші структури. На цьому фронті не має залишатися без захисту одна з найбільш важливих і вразливих ділянок", - сказав глава ПЦУ.

Епіфаній нагадав про зустріч представників релігійних організацій з головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком.

"На зустрічі Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій зі спікером парламенту ще у квітні минулого року наша спільнота, у тому числі представники МП, не сказала, що ми "за збереження зв'язків з Москвою". Ніхто не сказав, що заборонити діяльність московських центрів в Україні не можна. Ба більше - весь цей час фактично всі головні спільноти України: християни, мусульмани, юдеї - підтримують бачення, викладене раніше", - сказав митрополит.

"Тому, маючи фактично консенсусну підтримку з боку релігійних діячів України, ґрунтуючись на розумінні глибини й небезпеки викликів, яким має протидіяти закон, усвідомлюючи, що питання не лише назріло, але й давно перезріло, ми просимо зробити все можливе, щоби пролом в обороні, через який "русскій мір" ллє отруту в душі українців, був нарешті закритий", - сказав предстоятель ПЦУ.

Сьогодні у Верховній Раді заблокували трибуну з вимогою негайно розглянути законопроєкт про заборону церкви Московського патріархату.

Народна депутатка Соломія Бобровська повідомила, що заступник голови фракції "Слуга народу" Андрій Мотовиловець, колишній член фракції ОПЗЖ Григорій Мамка і група "Відновлення України" (до якої входять нардепи з колишньої фракції ОПЗЖ. - Gazeta.ua) на погоджувальній раді проголосували проти внесення законопроєкту на розгляд парламенту.

Перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко оголосив перерву у засіданні парламенту.

Зараз ви читаєте новину «"Життєво необхідно. Це як закон про заборону рабства" - глава ПЦУ про заборону в Україні церкви Московського патріархату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі