понеділок, 01 квітня 2013 14:42

"Ми побачили лише вершину айсберга" - експерт про стеження за Яценюком

"Ми побачили лише вершину айсберга" - експерт про стеження за Яценюком
Сергій Таран. Фото: 24tv.ua

Після викриття стеження за лідером фракції "Батьківщина" Арсенієм Яценюком українці побачили вершину айсберга — правоохоронної системи, яка постійно відстежує дії опозиціонерів. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Сергій Таран.

"Очевидно, що правоохоронні органи в Україні використовують як репресивні органи на догоду Партії регіонів. Це існує в Україні давно. На жаль, зараз воно стає ще розповсюдженішим. Маємо ситуацію, коли міліція здійснює тиск на Яценюка, але робить це не відкрито, а от-таким способом, проводячи оперативну зйомку. Безперечно, це - грубе втручання правоохоронних органів у політику. Безперечно, цього немає бути", - каже він.

Таран звертає увагу на те, що "під час цієї події ми побачили лише вершину айсберга".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тягнибок: "Уряд намагається засекречувати і відкриті засідання"

"Ми побачили одну машину, яку засікли за стеженням, і в якій знайшли фальшиві номери. Але це — лише вершина айсберга. Ми не можемо уявити собі наскільки потужно правоохоронна система зараз працює проти опозиції, громадянського суспільства і всіх тих, хто незгоден із Януковичем. Насправді ми повинні розуміти, що це не лише одна машина, а тільки показник величезної проблеми: міліція і правоохоронні органи займаються не своє справою, а політикою на догоду одній політичній силі. Тоді як, на жаль, загалом в Україні кримінальна ситуація не покращується", - підкреслив він.

Політолог наголошує мета таких дій міліції відстежування контактів та пошук компромату на всіх опозиціонерів.

"Це торкається не лише опозиції, а будь-кого, чия поведінка хто так чи інакше іде урозріз із позицією влади. Не варто звужувати все на Яценюкові. Коли ми бачимо один інцидент, нам здається, що сенсу у цьому немає. Але це лише гвинтик системи, яка закручує в Україні політику на користь авторитаризму", - вважає Таран.

Він підкреслює, що самі міліціонери діяли не логічно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Чесно" розповіли про 13 кроків для підвищення прозорості роботи парламенту

"Якби вони виконували свої службові обов'язки, мали б показати посвідчення і на цьому усе б закінчилося. Так принаймні діють будь-які міліціонери, які спілкуються із громадянами. Вони показують своє посвідчення і йдуть далі. Мають право не пояснювати мотивів своїх вчинків. Але принаймні повинні представитися. Якби ж у нас були правоохоронні органи, які виконують свої обов'язки. У нас таких немає, у нас вони порушують закону та Конституцію на підтримку однієї політичної сили. Тому їм було так страшно представитися", - підсумовує він.

Політолог додає: "Теоретично Яценюка та Москаля можуть арештувати після цього і відправити ближче до Тимошенко. Стратегія не нова, але доведено, що недуже ефективна. Вона вельми сприяє підвищенню рейтингу опозиції, пониженню рейтингу влади. Тут ще раз видно дурість влади".

Зараз ви читаєте новину «"Ми побачили лише вершину айсберга" - експерт про стеження за Яценюком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі