субота, 08 червня 2024 10:56

Майбутній президент України загримів за ґрати

Майбутній президент України загримів за ґрати
Януковича обрали президентом через 37 років після того, як він відсидів у тюрмі. Фото: Reuters

54 роки тому, 8 червня 1970-го, суд міста Єнакієве, що в Донецькій області, засудив Віктора Януковича до двох років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Янукович, якому тоді було 19 років, отримав вирок за статтею Кримінального кодексу УРСР про заподіяння тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

Термін відсидів повністю і на свободу вийшов 8 червня 1972-го, писало видання "Українська правда".

Перед цим у грудні 1967 року Янукович отримав вирок за статтею "грабіж, поєднаний з насильством або вчинений за попередньою змовою групою осіб".

Йому присудили три роки позбавлення волі з відбуванням покарання у трудовій колонії для неповнолітніх. Потім термін покарання зменшили до півтора року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справу проти "регіонала" Левченка закрило відомство Авакова - СБУ

Через 37 років після того, як Янукович вийшов із тюрми, у лютому 2010-го українці обрали його президентом. Януковичу було 59 років. У другому турі за нього проголосували 12 481 266 виборців, тобто 48,95%, за Юлію Тимошенко - 45,47%.

Янукович утік з України, коли відбулася Революції гідності. 2015-го Верховна Рада позбавила його звання президента.

В Офісі президента Володимира Зеленського працюють кадри часів правління Януковича. Чинний заступник керівника ОП Олег Татаров обіймав тоді посаду в МВС і регулярно публічно коментував події на Майдані, розповсюджував звинувачення на адресу протестувальників. Янукович нагороджував Татарова званням "Заслужений юрист України".

24 січня 2019-го Оболонсь­кий райсуд міста Києва заочно визнав Віктора Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни. Його засудили до 13 років позбавлення волі. Тюремний строк почнуть відраховувати після арешту.

Зараз ви читаєте новину «Майбутній президент України загримів за ґрати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі