середа, 26 липня 2023 08:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Лукашенко хоче використати Путіна – ISW

Лукашенко хоче використати Путіна – ISW
Російський диктатор Володимир Путін досі занепокоєний потенційними загрозами, які можуть представляти заколотники з групи "Вагнер". Фото: eastnews.ua

Російський диктатор Володимир Путін досі занепокоєний потенційними загрозами, які можуть представляти "вагнерівці" на чолі з ватажком ПВК Євгеном Пригожиним. Про це свідчить рішення продовжити візит до самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, щоб детально обговорити "важливі теми".

Лукашенко ж має чіткий намір отримати поступки від Путіна, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Рішення Путіна продовжити його зустріч із Лукашенком, ймовірно, свідчить про продовження занепокоєння Путіна щодо ПВК "Вагнер", яке Лукашенко так і не вгамував. Білоруський диктатор тим часом прагне використати свою владу над ПВК, щоб отримати поступки від Путіна. Російське інсайдерське джерело стверджувало, що "вагнерівці" були найважливішою темою під час зустрічі Путіна і Лукашенка. Останній шукав більшої економічної допомоги Білорусі через союзні програми", – повідомляють аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін уже не здатний згуртувати еліту РФ – ISW

Інсайдерське джерело також стверджує, що Путін хотів, аби Білорусь брала більшу участь у війні проти України. Він відхилив компромісну пропозицію Лукашенка змусити білоруську армію провести демонстрацію сили на кордоні з Україною.

"Лукашенко, ймовірно, намагався використати занепокоєння Путіна групою "Вагнер" протягом усього візиту до Росії. Прагнув отримати сприятливі умови в білорусько-російських відносинах, одночасно відхиляючи вимоги Путіна щодо більш тісної інтеграції в союзну державу та підтримки війни Росії в Україні", – зазначили в ISW.

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден порадив ватажку приватної військової компанії "Вагнер" Євгену Пригожину остерігатись отруєння.

Під час заколоту приватної військової компанії "Вагнер" російські військові отримали наказ перехопити бойовиків, але не виконали його. Силовики РФ нічого не робили для виконання наказу російського диктатора Володимира Путіна, сказано в журналістському розслідуванні Reuters.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко хоче використати Путіна – ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі