понеділок, 08 травня 2023 21:40

"Логічний і давно назрілий крок" – Дробович про 9 травня

"Логічний і давно назрілий крок" – Дробович про 9 травня
Антон Дробович привітав ініціативу президента Володимира Зеленського. Фото: Facebook.com/anton.drobovych

По змісту відзначення Дня Європи 9 травня відповідає його значенню для українців із 2015 року.

Про це сказав голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович в ефірі "Радіо Свобода".

"І по змісту це буде те, що ми з 2015 року і так відзначаємо. Тобто ми вшановуємо всіх жертв війни, ми розповідаємо про внесок всіх народів і всіх учасників антигітлерівської коаліції і шануємо перемогу над нацизмом як ганебним явищем в історії людства. Відповідно, 9 травня буде Днем Європи", – сказав Дробович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський показав одержимих радянською імперією росіян

Голова Інституту привітав ініціативу президента Володимира Зеленського разом із пропозицією відзначати День пам'яті і перемоги над нацизмом 8 травня замість Дня пам'яті й примирення.

"Це логічний і давно назрілий крок. Вже майже вісім років ми послідовно відстоюємо цю позицію. І ми тішимося, що уряд та Офіс президента сприймають цю позицію і поступово наближають українське суспільство на офіційному рівні, принаймні, до європейських практик вшанування нашого внеску у перемогу у Другій світовій війні", – сказав Дробович.

Українці зрозуміли, що Росія з себе представляє, зазначив голова Інституту.

"Ілюзія дружби з Росією і гуманітарний вплив Росії на Україну був доволі сильним. Лише після повномасштабного вторгнення, після початку війни у 2014 році, тимчасової окупації Криму і частини Донбасу українці зрозуміли, що Росія з себе представляє. І почався відхід від усіх цих наративів. А починаючи з 2022 року вже ніяких ілюзій у цілого світу", – сказав Дробович.

Сьогодні Зеленский підписав указ про відзначення 9 травня Дня Європи.

Також президент подав до Верховної Ради законопроєкт – встановити 8 травня День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Запропонував зробити 9 травня робочим днем, а 8 – вихідним.

Зараз ви читаєте новину «"Логічний і давно назрілий крок" – Дробович про 9 травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі