вівторок, 05 грудня 2023 18:16

Країни Балтії оголосили Польщі демарш

Країни Балтії оголосили Польщі демарш
Черги вантажівок на кордоні. Фото: Facebook.com/Ministry.for.restoration

Посли Латвії, Литви та Естонії у Варшаві оголосили демарш польській владі у зв'язку з блокуванням перевізниками пунктів перетину кордону з Україною.

Заявили, що це підриває здатність України протистояти повномасштабному вторгненню країни-агресорки Російської Федерації, повідомила "Європейська правда".

"Ми поважаємо право водіїв вантажівок мітингувати. Але, на жаль, це призвело до складної ситуації, яка створює проблеми для інших перевізників і додаткові труднощі для української економіки", - сказала речниця Міністерства закордонних справ Естонії Бріта Кікас.

У дипломатії демарш означає звернення одного уряду до іншого для привернення уваги до певної проблеми.

Бріта Кікас висловила сподівання, що Польща, Україна та Європейська комісія спільно знайдуть вирішення проблеми "найближчим часом", а Естонія продовжить пошук рішення з новим польським урядом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховна Рада ухвалила держбюджет на наступний рік

"У міністра закордонних справ Маргуса Тсахкни відбулася бесіда з колишнім міністром закордонних справ Польщі Збігнєвом Рау. Крім того, найближчим часом планується візит нового міністра закордонних справ Польщі в Таллінн, де це питання обов'язково буде обговорюватися", - повідомила речниця МЗС Естонії.

6 листопада польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорохуськ" та "Рава-Руська-Хребене". Вони вимагали повернення системи видачі дозволів для роботи в ЄС українських перевізників.

Станом на ранок 2 грудня, в чергах у бік України на чотирьох напрямах перебували близько 2400 вантажівок.

Черги на в'їзд перед заблокованими пунктами пропуску на українсько-польському кордоні з польського боку сягали до 40 км.

Україна виконала заходи щодо розблокування кордону з Польщею, сказав заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

Зараз ви читаєте новину «Країни Балтії оголосили Польщі демарш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі