четвер, 09 листопада 2023 13:38

Верховна Рада ухвалила держбюджет на наступний рік

Верховна Рада ухвалила держбюджет на наступний рік
Найбільшою статтею видатків держбюджету стане оборона. Фото: ОП

Верховна Рада ухвалила проєкт державного бюджету на 2024 рік.

За нього проголосували 276 народних депутатів, повідомила голова комітету з питань бюджету Роксолана Підласа, передає "Економічна правда".

До другого читання проєкт бюджету дійшов з мінімальними змінами.

Загалом доходи державного бюджету встановили на рівні 1,768 трлн грн, видатки 3,35 трлн грн.

План з доходів збільшили на 22,2 млрд грн коштом збільшення в основному ПДВ з ввезених в Україну товарів, а також податку на прибуток банків, ввізного мита і рентної плати.

Основною статтею видатків є оборона. На неї спрямували 22,1% видатків. Це 1,69 трлн грн.

Передбачили 43 млрд грн на виробництво БПЛА та 43 млрд грн на виробництво боєприпасів та зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд схвалив проєкт держбюджету на 2024 рік: основні цифри

"Кошти на сектор національної безпеки та оборони покриваються винятково внутрішніми надходженнями: податками, митними платежами, дивідендами держкомпаній, приватизацією та коштами від розміщення ОВДП", - вказала Підласа.

Решта видатків потрапляють у площину дефіциту бюджету, який передбачено у сумі 1,57 трлн грн. Фінансування державного бюджету буде здійснюватися коштом зовнішніх запозичень (1,67 трлн грн), розміщення ОВДП (525,9 млрд грн) та надходжень від приватизації (4 млрд грн).

На соціальний захист піде майже 470 млрд грн. На підтримку ветеранів спрямують вдвічі більше ніж торік - майже 15 млрд грн, з них 1 млрд грн - на протезування.

На медицину та освіту заклали 201 млрд грн та 69 млрд грн видатків відповідно.

Президент Володимир Зеленський доручив прем'єр-міністру Денису Шмигалю підготувати підвищення мінімальної зарплати у першому півріччі наступного року. Також, зі слів президента, буде суттєва індексація пенсій.

Верховна Рада найближчим часом розгляне урядовий законопроєкт про перегляд державного бюджету на 2023 рік. Загалом видатки зростуть на 317 млрд грн, з яких майже 303 млрд пропонується спрямувати на потреби оборони.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада ухвалила держбюджет на наступний рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі