середа, 21 лютого 2024 16:50

Зеленський покликав Дуду і Туска на кордон

Зеленський покликав Дуду і Туска на кордон
Президент України Володимир Зеленський звернувся до керівництва Польщі. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський звернувся до уряду Польщі і президента цієї країни Анджея Дуди.

Потрібен діалог. Про це Зеленський сказав у середу, повідомляє Gazeta.ua.

"Я доручив нашому уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні між нашими державами. Глава уряду України, увесь наш уряд від логістики до аграрного сектора і, звичайно, міністр оборони України, бо ця блокада на кордоні, на жаль, додає загроз і для постачання зброї нашим хлопцям на фронт. І я прошу тебе, Дональде, пане премʼєр-міністре (Дональд Туск. - Gazeta.ua), теж приїхати до кордону. Анджею, пане президенте, я прошу тебе підтримати цей діалог", - звернувся Зеленський.

"Я готовий бути також на кордоні разом із нашим урядом", - заявив президент України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд Польщі заговорив про російську агентуру серед блокувальників кордону

Також Зеленський звернувся до Європейської комісії.

"Треба зберегти єдність у Європі. Це фундаментальний інтерес Євросоюзу. Тому Україна звертається до Єврокомісії, щоб у цій зустрічі взяв участь представник Єврокомісії - також заради спільних інтересів і припинення політичних маніпуляцій", - сказав.

Зеленський нагадав про українське збіжжя на польських дорогах, грубо викинуте з машин і вагонів.

"Це зерно, яке з великими труднощами вирощують наші фермери, наші селяни попри всі складнощі безжальної російської агресії. Попри обстріли. Часто - на тих полях, які довелося розміновувати. Попри загрозу спалення ракетними й дроновими ударами елеваторів і підприємств. Ціна українського зерна для нас особлива. Як і будь-якої іншої продукції, яку виробляє у цей час наша економіка", - заявив.

Україна не може змиритись із тим, що відбувається на кордоні, сказав Зеленський.

"І тим паче з тим, що там почали з'являтися відверті пропутінські гасла. Це неправильно. І антисолідарно. І, зокрема, у вчорашньому випадку із нашим зерном, яке висипали з вагона, - це було ще й просто неправдиво. Бо ані грама з того збіжжя не везли в Польщу на продаж, не везли на польський ринок", - заявив.

"Усі бачать, що в ситуації досі значно більше політики, ніж економіки. І тільки у Москві зараз радіють. І коли наші українські водії стоять заблоковані на польських дорогах, це говорить про те, що політикам варто активізувати справжній діалог. На всіх рівнях. І результат", - сказав Зеленський.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив про переговори.

Через блокування кордону у чергах стояли 2500 вантажівок, повідомив сьогодні речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко. Блокувальники не пропускають вантажівки, які їдуть з України, через Ягодин і Шегині.

На вантажній станції Медика польські протестувальники відкрили люк двох українських вантажних вагонів з українським зерном, яке прямувало транзитом до Німеччини через Польщу.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський покликав Дуду і Туска на кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі