понеділок, 25 вересня 2017 18:39

Конгрес США жорстко контролюватиме хід реформ в Україні – політолог

Конгрес США жорстко контролюватиме хід реформ в Україні – політолог
Санкційний закон передбачає не лише допомогу Україні, але й передбачає жорсткий регламент контролю над реалізацією реформ. Фото: "Українські новини"

Прийнятий Конгресом США санкційний закон передбачає не лише допомогу Україні, але й жорсткий регламент контролю над реалізацією реформ, зокрема в енергетиці. Про це в авторській статті в інтернет-виданні "Хвиля" написав політолог, директор Інституту глобальних стратегій (ІГЛС) Вадим Карасьов.

Мова йде про санкційний закон, прийнятий Конгресом у серпні 2017 року, а саме розділ "Енергетична незалежність України".

"Суть цього розділу можна передати одним реченням – санкції будуть ефективними, якщо Україна проводитиме реформу енергоринку та переводитиме його на ринкові механізми. І не тільки санкції – але і будь-яка інша військово-політична допомога, фактично, також поставлена в залежність від цих реформ", - пише Карасьов.

Як вказує автор, США готові сприяти українським реформам. Але при цьому контролюватимуть процес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Введення RAB-регулювання блокують олігархи, зацікавлені в корупції, - політолог

"Звітувати, до речі, треба буде раз на півроку. Державний секретар через кожні 180 днів надає відповідним комітетам Конгресу США звіт з докладним описом виконання необхідних норм. Тому ефективність реформ в енергетиці також стане предметом цієї доповіді вже в січні 2018", - зазначає він.

На думку політолога, Україна вже зробила чимало.

"Розпочався процес реформування і лібералізації ринку. На перехідному етапі була впроваджена формула визначення цін на газ ("Дюссельдорф+") і енергетичне вугілля ("Роттердам+") на підставі імпортної альтернативи. Прив'язка до імпортної альтернативи (а конкретно - до цін на провідних європейських енергетичних хабах NCG і ARA) з одного боку, знімає політичні спекуляції з приводу цін на енергоносії українського походження, з іншого – дозволяє диверсифікувати джерела постачання сировини, постачальників і маршрути. ...Тому формульний принцип розрахунку внутрішньої ціни газу і став однією з вимог МВФ при формуванні пакету реформ для нашої країни", - підкреслив експерт.

Кабінет міністрів підготував зміни до постанови №187, які дозволять уникнути підвищення ціни газу для населення і теплокомуненерго (ТКЕ) у новому опалювальному сезоні. Однак ініціатива Кабміну викликала негативну реакцію з боку МВФ, у меморандумі з яким закріплений принцип ціноутворення на газ за формулою "Дюссельдорф+". Перший заступник голови МВФ Девід Ліптон заявив, що ціни на газ в Україні дуже низькі порівняно із сусідніми країнами і закликав "деполітизувати процес шляхом застосування автоматичної формули".

Зараз ви читаєте новину «Конгрес США жорстко контролюватиме хід реформ в Україні – політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі