пʼятниця, 11 серпня 2017 16:04

Введення RAB-регулювання блокують олігархи, зацікавлені в корупції - політолог

Введення RAB-регулювання блокують олігархи, зацікавлені в корупції - політолог
Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов каже, що більшість обленерго приватні та належать відомим олігархам. Фото: YouTube

Власники обленерго не зацікавлені в прозорій модернізації електричних мереж і хочуть зберегти існуючі корупційні схеми тарифоутворення. З цим може бути пов'язана заява прем'єра Володимира Гройсмана про відмову підтримувати RAB-регулювання, запропоноване НКРЕКП. Таку думку в блозі висловив політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Він наводить дані, згідно з якими електромережі зношені на 80%. "Це означає, що будь-яка негода, аварія або інша нештатна ситуація буде з кожним разом залишати без енергопостачання все більше і більше міст і сіл. Як вирішити питання? Вкладати гроші в модернізацію", - відзначає експерт.

За його словами, за це відповідають обленерго, які в абсолютній більшості випадків "приватні та належать відомим олігархам: Григоришину, Суркісу, Ахметову, Коломойському". "Однак до сих пір вони не зацікавлені вкладати гроші в мережі, тому що тариф формується за принципом "витрати плюс": все, що витратили плюс формально незначна норма прибутку. Природно, витрати роздуваються. А шалені мільярди виводяться через підставні фірми, які продають своїм же обленерго кабелі та обладнання за триразово завищеними цінами", - пояснив політолог усталену схему роботи.

Експерт додає, що в європейських країнах проблему вирішили за рахунок так званого "стимулюючого" регулювання тарифу (RAB-регулювання). "Спеціальна надбавка в обов'язковому порядку направляється на модернізацію мереж. Впровадження такої системи передбачене директивами Євросоюзу і навіть є однією з вимог МВФ для України. Таким чином, запропоновані НКРЕКП реформаторські зміни мали б бути всіляко підтримані в суспільстві та в уряді", - вважає він.

Однак, зазначає експерт, "олігархи, які стоять за обленерго - зацікавлені в збереженні існуючих корупційних схем". "І саме вони можуть блокувати введення RAB-тарифів. Саме з ними може бути пов'язаний різкий розворот уряду від прогресивної ідеї, непослідовність, більше схоже на боягузтво", - упевнений Карасьов.

За його словами, один з аргументів Гройсмана - що RAB призведе до підвищення цін на електроенергію для населення, - насправді маніпуляція, оскільки ціни незначно піднімуться лише для промисловості. "При цьому буде прозора система інвестування в оновлення мереж, за яке обленерго повинні будуть звітувати. Без цього - проблеми з енергопостачанням цілих регіонів, які стануть результатом "турботи" про громадян", - підкреслив політолог.

Відмову від підтримки RAB-тарифів можна вважати яскравим прикладом того, як уряд насправді збирається залучати в країну європейських інвесторів, пише експерт.

"Хто інвестує кошти, не розуміючи як тут можна заробляти легально? Коли під європейськими цінностями і турботою про споживачів упаковується відкрите лобі схем і російського олігархічного капіталу. Не готові олігархи до ущемлення їх прав, не готові можновладці відмовитися від схем і заробітку, не готові експерти поступитися своїми політичними амбіціями. А готові українці до перебоїв з електрикою, та ще й за їх рахунок?" - резюмує він.

Зараз ви читаєте новину «Введення RAB-регулювання блокують олігархи, зацікавлені в корупції - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі