субота, 24 червня 2006 17:52

Колишній російський прем"єр Касьянов вирішив балотуватися на президента РФ

 

Колишній прем"єр-міністр РФ Михайло Касьянов підтвердив свій намір балотуватися в президенти країни в 2008 році. Він перейшов в опозицію до Володимира Путіна після своєї відставки в лютому 2004 року.

– Плани на 2008 рік у мене найоптимістичніші, я балотуватимуся в президенти, і ми розгортатимемо країну в потрібне демократичне русло, - заявив цей ліберал, який впав у немилість після того, як восени 2003 року він розкритикував арешт глави компанії ЮКОСМихайла Ходорковського. Наразі останній відбуває 8-річний термін позбавлення волі в колонії на кордоні з Китаєм.

Про намір балотуватися він оголосив тієї миті, коли вся Росія ворожить, який же сценарій запанує в 2008 році. Президент Володимир Путін ясно сказав: він сам балотуватися не буде, оскільки конституція, що діє, не дозволяє йому йти на третій президентський термін, але "наступника" вибере.

– У мене є певні уявлення про те, як можна було б вибудовувати ситуацію в країні в цей період часу, з тим щоб не дестабілізувати її, не лякати людей, з тим щоб бізнес не лякати, - заявив він 13 травня.

– В цілому всі... цінують ситуацію, яка склалася сьогодні - спокійну, рівну, стабільну ситуацію, - підкреслив тоді Путін.

Рейтинг популярності глави держави серед росіян (77% оцінюють його діяльність позитивно) настільки високий, що значна частина населення явно не проти зміни основного закону з метою дати Путіну можливість балотуватися втретє.

У останні місяці багато місцевих "баронів", які тепер призначаються Кремлем, висловилися за третій термін. У країні створені "цивільні комітети" (зокрема, такий є в Північній Осетії), виступаючі з ініціативою проведення референдуму з цього питання. Деякі, наприклад голова Держдуми Борис Гризлов, висловлюються проти зміни конституції, але вважають, що Путін зможе балотуватися в 2012 році.

Наразі існують різні чутки з приводу шансів "спадкоємців", вже призначених господарем Кремля. На слуху двоє: перший віце-прем"єр Дмитро Медвєдєв (який очолює "Газпром") та міністр оборони Сергій Іванов.

Путін викликав багато питань, коли 15 червня в Шанхаї, де він знаходився з візитом, заявив журналістам, що вибраний ним "наступник" може виявитися "нікому не відомою" людиною.

–Зрозуміло також, що вибір президента не гарантує кандидатові перемогу на виборах, - відзначив Путін.

У випадку якщо сам Путін дійсно не виставить свою кандидатуру, голоси можуть розподілитися так: ліберал Дмитро Медвєдєв може отримати 10,3% голосів, правий екстреміст Володимир Жириновський - 7,3%, Сергій Іванов, який представляє "силовиків", - 7,2%.

6,8% опитаних готові проголосувати за комуніста Геннадія Зюганова, і лише 1,3% віддали б голоси за Михайла Касьянова, повідомляє Інопреса.

Зараз ви читаєте новину «Колишній російський прем"єр Касьянов вирішив балотуватися на президента РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі