пʼятниця, 05 лютого 2021 17:38

Коли Зеленський може зустрітися з Байденом

Коли Зеленський може зустрітися з Байденом
Валерій Чалий пояснив, якими будуть стосунки США і Росії. Фото: 5 канал

Українським дипломатам треба надати більше можливостей і самостійності на американському напрямку, сказав у розмові з Gazeta.ua посол України у США у 2015-2019рр., голова правління Українського кризового медіа-центру Валерій Чалий.

Президент Сполучених Штатів Джозеф Байден у своїй програмній промові щодо пріоритетів зовнішньої політики жорстко попередив Росію про дії, спрямовані проти національних інтересів США. Мовляв, США більше не залишатимуть без відповіді дії РФ.

Адміністрація президента США вживатиме заходів для притягнення Росії до відповідальності за злочини, пролунало в заяві. У який спосіб можуть це робити?

- У заявах радника з нацбезпеки Джейка Саллівана і в розмові держсекретаря Ентоні Блінкена зі своїм російським візаві також чітко окреслена неприйнятність агресії проти України. Це досить жорсткі попередження. Після цього реагуватимуть. Уже багато разів Росія порушила міжнародне право. В першу чергу - це спроба анексії Криму та тимчасова окупація частини Донбасу. Позиція Сполучених Штатів тут чітка. Інструментарій буде розширюватись і орієнтуватись на порушеннях прав людини і гуманітарних аспектах агресії. Можуть застосувати до Росії міжнародні нові судові механізми та рішення. Імовірні подальші санкції, зокрема новий пакет у зв'язку з порушенням прав людини і небажанням діяти відповідно до міжнародних норм.

Як може реагувати Росія?

Реакція вже відбулась. Після досить відвертої розмови Джозефа Байдена з очільником Росії спостерігаємо емоційні дії з боку Москви, які можна тлумачити як виклик або розгубленість. Можливо, далі буде ескалація. А може, в якийсь момент у Росії зрозуміють, що тягатися зі Сполученими Штатами собі дорожче. Тому поки виставляють на торги заяви з Кремля. Але послаблення санкцій не дочекаються - позиція буде послідовна. Це залежить не тільки від нової американської адміністрації, а від національних інтересів США. Зараз вони співпадають із інтересами України. Тому ми повинні озвучувати свої пропозиції: яким чином реагувати на продовження російської агресії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль відреагував на заяву Байдена щодо Росії

Як оцінюєте дії української влади щодо нової адміністрації США?

Сподіваюся, що в Офісі Президента України проаналізують програмний виступ Джозефа Байдена стосовно пріоритетів зовнішньої політики. Він наголосив на центральній ролі дипломатичної роботи, а не лобістських дій чи закулісних домовленостей. Це сигнал, який треба почути Україні. Ключові речі треба робити відповідно до дипломатичних правил, традицій та протоколу. У цих традиціях, скажімо немає запрошення президента Сполучених Штатів на рівні керівництва Офісу президента України. Немає публічного оприлюднення запрошення Президенту США здійснити візит на святкування 30-ї річниці Незалежності України до обговорення цього питання з Білим Домом і Держдепартаментом. Не повинно бути заяв, які ставлять в незручне становище візаві ("Для мене перше питання звучало б так: "Містере президенте, чому ми досі не в НАТО?" - так уявив Зеленський свою першу розмову з президентом Байденом у відповідь на питання журналіста HBO, якої допомоги Україна потребує від США. - Gazeta.ua).. Це не просто моветон, а помилки, які насправді створюють проблеми в атмосфері двосторонніх відносин і відновленні довіри. Очевидно, що треба менше говорити, а більше робити. Позитивно оцінюю, що відбулась розмова на рівні міністрів закордонних справ, тобто Держсекретаря США Ентоні Блінкена і Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби. Наслідком має стати планування засідання Комісії стратегічного партнерства між Україною і Сполученими Штатами та серйозна підготовка ключових питань, які б лягли на стіл лідерів двох країн під час їхньої безпосередньої зустрічі.

Коли може відбутися така зустріч?

Цілком реалістично, при відповідній підготовчій роботі - під час саміту у Вашингтоні 22 квітня цього року. Про плани провести такий захід у День Землі заявив Джозеф Байден. Буде велика кількість країн-учасників. Щоб отримати повноформатну двосторонню зустріч, треба працювати вже зараз дуже активно. Мало вірю, що ще до цього відбудеться візит президента України до Вашингтону і зустріч в Овальному кабінеті. Питання пробуксовує, як і немає телефонної розмови між двома президентами. Це, на жаль, не випадково. Адже минулі ходи, що називається, записані. Скоріше за все наші стосунки будуть відбуватися головним чином по лінії Держдепартаменту США і Міністерства закордонних справ України. Українським дипломатам треба надати більше можливостей і самостійності на американському напрямі, а не як зараз, коли усе скеровується з Офісу президента. Глава держави, очевидно, є ключовою фігурою зовнішньої політики, але його дії не можна замінити діями оточення, яке потім не відповідатиме за свої кроки. Потрібна координація усіх напрямів взаємодії. Це зустрічі на рівні парламентів і делегацій, візит Міністра закордонних справ України до Сполучених Штатів і зустріч двох президентів. До цього має бути підготовленою Дорожня карта українсько-американського стратегічного партнерства.

Вдасться виправити дипломатичні помилки?

Спочатку треба їх осмислити. Не переносити всі проблеми на "попередників", а взяти на себе відповідальність, вислухати професійні поради, діяти ініциативно, але не ставити публічними заявами партнерів в незручне становище - тоді можна досягнути результату. Основними принципами мають стати професійність, реалістичність і активність в досягненні цілей.

Джо Байден у перші дні свого президенства крім кадрових питань в США, ще й "спілкувався" з лідерами інших країн і організацій. Зокрема, у телефонній розмові з Путіним Байден пообіцяв відстоювати національні інтереси США, підняв тему хакерських атак і отруєння Навального. Не обійшов президент США стороною й Україну, підтвердивши підтримку суверенітету нашої країни. Заявив, що Сполучені Штати більше не будуть "прогинатися" перед російською агресією.

Зараз ви читаєте новину «Коли Зеленський може зустрітися з Байденом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі