пʼятниця, 15 вересня 2017 14:56

Київ готовий передати на експертизу Раді Європи мовну статтю

Київ готовий передати на експертизу Раді Європи мовну статтю
Міністр освіти і науки Лілія Гриневич. Фото: twitter.com

Міністерство освіти і науки готове передати мовну статтю закону про освіту на експертизу в Раду Європи через занепокоєння у країнах ЄС пунктом про мову викладання у нацменшинах.

Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич після зустрічі з послами.

"Ми обговорили під час цих консультацій з послами всі їхні побоювання. Дали роз'яснення і прийшли до таких висновків. По-перше, ми готові надати цю статтю закону в Раду Європи для експертизи з приводу того, що ця стаття не порушує тих міжнародних зобов'язань, які взяла на себе Україна. По-друге, ми також домовилися, що готові працювати у спільній робочій групі, а також проводити двосторонні консультації з нашими країнами-партнерами з приводу імплементації цієї статті закону", - сказала Гриневич.

Вона запевнила, що набрання чинності освітньої реформи не відкладеться.

"Якщо виявиться, що будуть якісь негативні висновки (експертизи Ради Європи. - Gazeta.ua), тоді на них реагуватимемо, вноситимемо зміни. Але зараз, я переконана, закон достатньо збалансований. Нам не можна більше відтягувати реформу освіти", - наголосила міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман доручив поговорити Клімкіну та Гриневич з послами

5 вересня народні депутати 255 голосами підтримали освітню реформу. Ключовими її нововведеннями стала 12-річна школа, підвищення зарплат вчителям. Із 1 вересня наступного року дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову.

Занепокоєння освітньою реформою в Україні висловили Болгарія, Угорщина, Румунія та Молдова. Там вважають, що український "Закон про освіту" порушує права їхніх меншин.

Зараз ви читаєте новину «Київ готовий передати на експертизу Раді Європи мовну статтю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі