середа, 20 квітня 2016 17:55

Іноземні топ-менеджери не допоможуть Україні - Скоцик

Іноземні топ-менеджери не допоможуть Україні - Скоцик
Віталій Скоцик

Іноземні топ-менеджери не здатні суттєво покращити ситуацію з управлінням державними компаніями, а можуть навіть нашкодити. На керівні посади слід призначати українців зі знанням місцевої специфіки та належним забезпеченням.

Таку думку висловив голова Аграрної партії України Віталій Скоцик у своєму блозі коментуючи тему призначення іноземних управлінців на керівні посади.

"Саме рішення призначати іноземця і надавати перевагу перед українцем є хибним. Іноземні топ-менеджери на політичних посадах та в управлінні великих підприємств не демонструють результатів, бо не знають специфіки України", - зазначає Скоцик.

Як приклад поганого рішення політик наводить минулорічну пропозицію від Мінфіну скоротити витрати на освіту.

"Мінфін пропонував різко скоротити витрати на освіту, культуру, науку. З точки зору антикризового менеджера, якому поставлена задача зберегти державу від дефолту - це було правильне рішення. Адже йшлося про скорочення витрат держбюджету. Проте українцю, який мислить інтересами держави, ніколи б не спало на думку скорочувати витрати на освіту і науку. Він розуміє, що від рівня освіченості населення і розвитку науки залежить конкурентоздатність української економіки", - пише Віталій Скоцик.

Лідер аграріїв також наголошує, що іноземці завжди матимуть конфлікт інтересів.

"Іноземний фахівець має постійний конфлікт інтересів. Сучасний світ — це активна конкуренція між державами за своє місце на міжнародному ринку. Йдеться про боротьбу за ресурси, боротьбу за клієнта, боротьбу за споживача. Навіть найкращий іноземець, який приїхав "тимчасово попрацювати" за хороший гонорар, буде мислити інтересами держави, з якої він походить, а ця держава може бути конкурентом України", - вважає Скоцик.

На глибоке переконання політика, призначати на керівні посади потрібно українців.

"Українець на посаді управлінця має головну перевагу перед іноземцем. Він відчуває відповідальність перед цією землею і цими людьми. Але потрібно пам'ятати, що українцю потрібно три складові: повага, відчуття гідності і належна заробітна плата", - переконаний голова Аграрної партії України.

Нагадаємо, у минулому Віталій Скоцик був одним із найуспішніших українських топ-менеджерів у агробізнесі. Він відомий тим, що свого часу звільнив більш, ніж 50 осіб іноземного менеджменту компанії "Landkom International" і менше, ніж за рік, витяг компанію з боргової "ями" у $100 млн. Однією з причин успіху Скоцик тоді називав зміну складу менеджменту на українських фахівців.

Зараз ви читаєте новину «Іноземні топ-менеджери не допоможуть Україні - Скоцик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі