понеділок, 03 червня 2024 16:49

Росія намагається зірвати Глобальний саміт миру

Росія намагається зірвати Глобальний саміт миру
фото: eastnews.ua

Підготовка до саміту дає можливість зрозуміти справжні позиції країн світу стосовно російської війни в Україні. Але зрив заходу може "перевернути шахівницю" і змішати все. Ризики цього оцінила Gazeta.ua.

Дипломатична ініціатива

Станом на 2 червня відомо, що до саміту готуються 75 президентів, а загалом очікується представництво щонайменше 106 країн, розповів президент України Володимир Зеленський. З огляду на те, що на початку минулого тижня йшлося лише про 80 країн-учасниць, триває інтенсивна робота.

Отже, Україна перехопила дипломатичну ініціативу у протистоянні з Кремлем. Країна-агресорка спромоглася тим часом провести нараду міністрів закордонних справ країн-членів БРІКС. "Російська дипломатія працює на зрив", - зазначив експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

За словами Зеленського, Росія так роздратована, що через Китай намагається зірвати Глобальний саміт миру. Причому використовує вплив Пекіна у Середній Азії. Наприклад, Financial Times пише про прохання Путіна до Сі не їздити на саміт.

Хто не з нами

А 2 червня стало відомо, що Саудівська Аравія відмовляється брати участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, нібито через те, що організатори не запросили Росію. Раніше, 31 травня, так же мотивував свою відмову Китай. Зокрема, офіційна представниця МЗС КНР Мао Нін категорично відкинула присутність будь-яких представників країни у Швейцарії.

Захід у швейцарському Бюргенштоці почав розколювати і Європу. Зокрема, як писала Gazeta.ua, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна не буде представлена у Швейцарії, бо там не буде РФ. Утім, згодом уточнив, що це не остаточне рішення.

Ключові інструменти тиску на Угорщину - у Брюсселі, бо це дотаційна країна. На цьому наголошує експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв.

Можна не брати участь у саміті миру, не допомагати Україні, - але допомагати Росії його зірвати, - зазначив Володимир Зеленський, - "це точно не наближає мир".

"А якщо поїдуть - не дамо хліба"

Президент України вбачає у тому вплив Росії на Китай, котрий, у свою чергу, тисне на країни Азії та Африки, де РФ таких можливостей не має. А ще, як розповів український президент, Путін залякує країни Глобального Півдня припиненням поставок зерна.

Так чи інакше, очікується неучасть Китаю та частини країн Глобального Півдня, - розповів експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв. "Якраз для залучення Глобального Півдня цей саміт миру і готувався, бо Захід і так за нас, тому неучасть Китаю є проблематичною. Звісно, позиція може змінитися і ми бачимо, шо Китай змінює її достатньо часто… Нам потрібно показати, що з Україною можна досягти конкретних результатів, а не просто приїхати поговорити", - пояснив він.

І Росія, схоже, вважає, що перспективи для конкретного результату є.

Росія за бортом

За словами міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, саміт, замість шукати шляхи досягнення миру, має на меті висунути ультиматум. Їхати у Швейцарію, за його словами, це - дати можливість США суттєво обмежити можливості "для взаємодії з Росією".

А 3 червня доповнив свою позицію і Китай. Як пояснила на брифінгу Мао Нін, окремі країни, котрі візьмуть участь у заході, "не обов'язково справді хочуть припинення вогню та завершення війни… Треба дивитися по справах".

Варто зазначити, що Росію на саміт 15-16 червня не запрошували. Натомість Зеленський кілька разів особисто запросив президента США Джо Байдена. За його даними, Білий дім підтвердив свою участь на найвищому рівні, та щодо особистої присутності президента конкретики нині немає.

Інтрига проти ультиматуму

Зараз можна зробити кілька важливих висновків.

1. Якщо Китай та Росія активно коментують підготовку до Глобального саміту миру, значить, захід для них важливий. Щось малозначуще не коментували б. З огляду на згоду Філіппін бути у Швейцарії, мова йде про ерозію монолітності Глобального півдня.

2. Теоретично, представник країни-агресорки міг би прибути на саміт і без запрошення. Натомість Сергій Лавров розпочав велике африканське турне, сателіт РФ Олександр Лукашенко поїхав аж до Монголії, а прем'єр РФ Михайло Мішустін - до Білорусі. Поїздки відображають невпевненість Росії у власних силах, навіть з допомогою Китаю.

3. З усіх можливих позицій відносно саміту Кремль обрав найгіршу для себе. Адже, обстрілюючи Україну, Путін дає потужну аргументацію їхати до Швейцарії навіть тим країнам, котрі досі або коливалися, або зберігали нейтралітет. Більше того, обстріли нашої території зумовлять той самий ультимативний тон, який критикує Китай, але якого, схоже, цілеспрямовано добивається Росія. Навіщо?

4. Кремлю потрібен ворог. Причому такий, факт наявності якого може виправдати поточний результат "непереможних росіян". Оскільки Україна, при всіх надуманих ворожою пропагандою жахіттях, таким ворогом бути не може, єдина альтернатива - колективний Захід. Тому для країни-агресорки принципово перетворити саміт миру на плацдарм для двобою, поки що, дипломатичного. Тоді навіщо зривати?

Плани шкереберть

Ставки на саміті зростають. Зеленський оголосив про запрошення Ізраїлю та, що важливо, - Палестини. Нагадаємо, Україна ще у складі СРСР (як УРСР) визнала Палестину державою, але досі офіційний Київ стримано реагував на проблеми сектору Гази. Нині президент України відкрито висловився на підтримку гуманітарної місії до Гази.

Днями стало відомо про план миру для цих двох країн від Джо Байдена, який сприйняли як в Ізраїлі (щоправда, з критикою), так і в ХАМАС. Принаймні, погодилися обговорювати. Глобальный саміт миру став би майданчиком і для цього. Запрошення цих двох країн "підтягло" б до участі інші держави, зацікавлені у розв'язанні арабо-ізраїльського конфлікту, а от Росія від гри на цій "гарячій точці" була б усунута.

Прогноз результатів

"Ми очікуємо важливу декларацію по ядерній, продовольчій безпеці та по обміну полонених і дітей. Крім того, низку закритих консультацій, на яких обговорюватиметься більш широке коло питань, тобто, вся формула миру, включаючи відновлення України…На певному етапі вона (Росія, - Gazeta.ua) може бути підключена до консультацій" - розповів Ігор Попов.

Але, зазначив експерт, тільки після того, як буде ознайомлена та погодиться працювати з консолідованою позицією учасників саміту. За даними агенції Bloomberg, методи спілкування з країною-агресоркою стануть одним з ключових питань саміту у Швейцарії.

Помножити на нуль

Високі ставки доводять Кремль до шалу. З іншого боку, - Китай, чий інтерес поглядає у тому, щоб у цій війні не було переможців і переможених, вважає політолог Олег Саакян. Відтак Пекін не зацікавлений в ефективності й саміту у Швейцарії.

"Саміт миру - це продукт підходу про "агресію і жертву", адже вперше з часів Другої світової війни бачимо справді війну, в якій є чорне та біле, де Росія порушила все, що могла, навіть те, що обіцяла. Китай же говорить, ні, це звичайний конфлікт, як і багато інших, в якому обидві легітимні сторони мають своє право бути за столом", - наголосив експерт.

На його думку, участь Індії видається куди вагомішою, "а Китаю та Індії на одному майданчику було б затісно".

Усі розуміють, що саміт не призведе до негайного припинення вогню, але зусилля Росії з його зриву дивують багатьох, - розповів політолог Петро Олещук. За його словами, країна-агресорка просуває у країнах Глобального півдня наратив, нібито вона хоче переговорів та припинення вогню, а саміт буде найбільш сильним аргументом проти цього.

Зараз ви читаєте новину «Росія намагається зірвати Глобальний саміт миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі