четвер, 13 липня 2023 17:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Гутерреш запропонував компроміс, щоб Росія продовжила зернову угоду

Гутерреш запропонував компроміс, щоб Росія продовжила зернову угоду
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш запропонував підключити Фото: ОП

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш запропонував президенту Росії Володимиру Путіну в обмін на продовження зернової угоди знову підключити Россельхозбанк до системи платежів SWIFT.

Він виклав це у листі президенту РФ, сказав речник Гутерреша Стефан Дюжаррік, передає Gazeta.ua.

"Пропозиція спрямована на узгодження життєво важливої подальшої реалізації Меморандуму про взаєморозуміння з життєво важливою необхідністю зберегти Чорноморську ініціативу в дії", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЦНС: крадене українське зерно Росія продає у Китай

В офісі ООН кажуть про важливість для глобальної продовольчої безпеки експорту продовольства та добрив як з РФ, так і з України. Від закриття Чорноморської зернової ініціативи найбільше постраждають незахищені верстви в усьому світі внаслідок можливого зростання світових цін на харчі та добрива.

22 липня 2022 року Україна підписала договір із Туреччиною та ООН щодо розблокування українських портів для вивезення зерна. Другий договір Туреччина та ООН підписали з Росією.

Від початку дії "зернової угоди" Росія постійно погрожує вийти з неї. Утім, 17 травня стало відомо, що зернову угоду продовжили на 60 днів – до 18 липня.

Зараз ви читаєте новину «Гутерреш запропонував компроміс, щоб Росія продовжила зернову угоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі